Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πιθανή διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι στηρίζει την κίνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα έπειτα από 50 χρόνια ψυχρότητας.

«Παρά τις καλές μας προθέσεις, η επί δεκαετίες πολιτική μας της απομόνωσης το μόνο που έκανε είναι να ενισχύσει την παρουσία στην εξουσία του καθεστώτος Κάστρο. Οπως έχω δηλώσει, ο καλύτερος τρόπος για να επέλθει αλλαγή στην Κούβα είναι να εκτεθεί ο λαός της στις αξίες, τις πληροφορίες και τα υλικά αγαθά του υπόλοιπου κόσμου», αναφέρει η Κλίντον σε ανακοίνωσή της.

Και προσθέτει: «Υποστηρίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να αλλάξει πλεύση στην πολιτική του για την Κούβα διατηρώντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητα την υποστήριξη της φιλοδοξίας του κουβανικό λαού για ελευθερία».

Η Κλίντον χαιρέτισε την απελευθέρωση του 65χρονου Αμερικανού Άλαν Γκρος, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Κούβα για πέντε χρόνια.

Επισημαίνοντας ότι η ίδια είχε πιέσει για την απελευθέρωσή του όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών κατά την πρώτη θητεία του προέδρου Ομπάμα, η Κλίντον είπε: «Είναι υπέροχη η είδηση ότι ο Άλαν επέστρεψε επιτέλους στο σπίτι του, εκεί όπου ανήκει».

Η Κλίντον θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 αν αποφασίσει να είναι υποψήφια.