Την απόσυρση διατάξεων που αφορούν τις επιχειρούμενες αλλαγές στις χρήσεις γης στην Πλάκα και στα Εξάρχεια και περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ. Καμίνης, με το σχέδιο νόμου τροποποιείται το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιτρέπεται η επέκτασή τους στους άνω ορόφους των ισογείων όπου λειτουργούν.

Μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν μεταβίβαση άδειας λειτουργίας καταστήματος ούτε επέκταση των καταστημάτων πέραν των ισογείων.

Ο κ. Καμίνης στηλίτευσε το γεγονός ότι το υπουργείο θεσμοθέτησε εν αγνοία του άμεσα εμπλεκόμενου θεσμού, που αποτελεί η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας, και κοινοποίησε επιστολή που απέστειλε προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά.

Στην επιστολή του, ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση στο ευπαθές νομοθετικό πλαίσιο των χρήσεων γης στις εν λόγω περιοχές της Αθήνας δεν νοείται να επιχειρείται χωρίς σοβαρή προετοιμασία και προηγούμενη συνεννόηση με τον δήμο Αθηναίων», καθώς, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους τροποποιήσεις έχουν «μείζονα σημασία όχι μόνο για το παραδοσιακό σύνολο της Πλάκας, αλλά και για ολόκληρο το Ιστορικό και Εμπορικό κέντρο της Αθήνας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογραμμίζει τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων και σημειώνει ότι αυτές «δεν συμβιβάζονται με καμία έννοια δημοσίου συμφέροντος».

Προειδοποιεί ότι ο δήμος Αθηναίων «δεν πρόκειται να ανεχθεί τον αιφνιδιασμό που ανατρέπει εν μια νυκτί θεμελιώδεις αρχές του ειδικού καθεστώτος προστασίας στην Πλάκα» και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ να αποσύρει άμεσα τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο.

Τελικά, όπως είπε ο κ. Καμίνης, ο κ. Ταγαράς θα αποσύρει τη διάταξη που αφορά την επέκταση των καταστημάτων σε ορόφους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από