Και το όνομα αυτής, Λίμπι Λέιν. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επίσκοπο στην ιστορία της Αγγλικανικής Εκκλησίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ηγεσία της εκκλησίας.

Πριν από έναν μήνα, η εκκλησία είχε ανακοινώσει την απόφασή της να χειροτονήσει τις πρώτες γυναίκες επισκόπους.

Η Λέιν θα γίνει επίσκοπος του Στόκπορτ. Είναι ιερέας από το 1994, χρονιά που η Αγγλικανική Εκκλησία άρχισε να δέχεται γυναίκες ιερείς.

«Είναι μία σπουδαία ημέρα για εμένα και μία ιστορική ημέρα για την εκκλησία», δήλωσε η Λέιν και πρόσθεσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη για την επιλογή της.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον της έδωσε συγχαρητήρια μέσω Twitter, τονίζοντας ότι «είναι μία ιστορική απόφαση και μία σημαντική ημέρα για την ισότητα των δύο φύλων».

Η Λέιν θα χειροτονηθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Γενική Σύνοδος της Εκκλησίας της Αγγλίας που συγκλήθηκε στο Γιορκ, στη βόρεια Αγγλία, τάχθηκε υπέρ μιας μεταρρύθμισης που δίχαζε εδώ και δεκαετίες την Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ στη συνέχεια το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης. Την πρόταση αυτή προωθούσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, ο πνευματικός ηγέτης των 80 εκατομμυρίων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο.