Μπορεί ο χρόνος να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη, όμως η εικόνα από το μέλλον δεν παύει να λειτουργεί σαν «δόλωμα»: ένας ολοκαίνουργιος βοτανικός κήπος με θεραπευτικά φυτά, θεματικές διαδρομές περιήγησης και πολιτιστικές διαδρομές που θα συνδέουν τα μνημεία. Πρόκειται για λεπτομέρειες από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου, το οποίο ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Το Ασκληπιείο Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας μας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2012-2013 το Ασκληπιείο ήταν το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά την Ακρόπολη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, η αποκατάσταση και η χρήση του αρχαίου θεάτρου έχουν οδηγήσει σε μια εσφαλμένη πρόσληψη του αρχαιολογικού χώρου από το ευρύτερο κοινό. «Ο χώρος δεν γίνεται κατανοητός ως αυτό που ήταν, δηλαδή ένα ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους συγκρότημα λατρείας και άσκησης της ιατρικής» επισημαίνουν.

Οπως στην αρχαιότητα. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις επιχειρείται οι επισκέπτες να βιώσουν το πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα, πώς, δηλαδή, η θρησκευτική λατρεία και τα στοιχεία της φύσης (κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό, ως βασικός παράγοντας ίασης) συνδυάστηκαν με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης.

Το πρόγραμμα στοχεύει και στην οικονομική αναβάθμιση της περιοχής καθώς, σύμφωνα με τις μελέτες, αναμένεται επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ευκαιρίες για αύξηση εσόδων στις επιχειρήσεις και προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Η παρέμβαση σηματοδοτεί μια νέα καινοτόμο δράση ενός νέου είδους θεματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου που συνδέει τον πολιτισμό με τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Ι . Μανιάτης. Πρωταγωνιστές στον σχεδιασμό θα είναι τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος του Ασκληπιείου. Οπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα, με την κατάλληλη διαμόρφωση ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει τη διαδρομή Λυγουριό – Ασκληπιείο είτε περπατώντας είτε με ποδήλατο. Επιπλέον, προβλέπεται η αλλαγή της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο καθώς η σημερινή ουσιαστικά έχει χωροθετηθεί για την εξυπηρέτηση του θεάτρου. Ο επισκέπτης θα μπαίνει από την αρχαία είσοδο, τα προπύλαια του Ιερού και διαδοχικά θα γνωρίζει τα μνημεία του χώρου: τις Κρήνες, το Αγαλμα του Ασκληπιού, τον Ναό, τη Στοά του Αβάτου και το Εγκοιμητήριο, τη Θόλο, το Στάδιο, το τελετουργικό Εστιατόριο, τον Ξενώνα και τελικά το Θέατρο.

Μικρές ιστορίες. Στην περιήγηση, κατά μήκος της οποίας θα φυτευθούν ενδημικά φυτά και βότανα, ο επισκέπτης θα μετέχει σε επιμέρους μικρές ιστορίες που σταδιακά θα συνδέουν την εικόνα του Ιερού (το νερό ως ιαματικό μέσο, η διατροφή ως μέσο ίασης, η χρήση φαρμάκων κ.ά.).

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Δίκτυο διαδρομών

Σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη ενός δικτύου διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, άμεση θα είναι η σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Αμεση επίσης θα είναι και η συσχέτιση του ιερού με την αρχαία πόλη της Επιδαύρου, στην οποία σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το θέατρο (γνωστό και ως Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου).