Μπαίνοντας στα γραφεία των τραπεζιτών τις τελευταίες ημέρες νιώθεις μια πρωτόγνωρη παγωμάρα. Κουβέντες μετρημένες, πρόσωπα σκεπτικά και ένα μούδιασμα που γίνεται αισθητό από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι η αίσθηση του φόβου που κυριαρχεί, αλλά αυτή της αμηχανίας μπροστά στο άγνωστο.

Οι τραπεζίτες αυτή τη στιγμή είναι παγωμένοι. Δεν ξέρουν τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επόμενες εβδομάδες ούτε μπορούν να προγραμματίσουν τις κινήσεις τους. Και μαζί τους παγωμένα είναι τα σχέδια που είχαν βάλει στο τραπέζι πριν από την εκκίνηση των πολιτικών διαδικασιών.

«Δεν είναι η πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων χρόνων. Εχουμε περάσει άλλα κι άλλα. Το θέμα είναι ότι τώρα είναι η πρώτη φορά που πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί» λέει κορυφαίος τραπεζίτης, ενώ μαζί με το επιτελείο του εξετάζει όλα τα σενάρια.

Αυτό σημαίνει όμως ότι όλες οι άλλες προτεραιότητες του τραπεζικού συστήματος έχουν μπει στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Στις Βρυξέλλες για παράδειγμα, ενώ η Κομισιόν ουσιαστικά έχει εγκρίνει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τώρα περιμένει την επόμενη μέρα μέχρι να δώσει πράσινο φως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή.

Αλλά και στην Ελλάδα τα καυτά θέματα μένουν στατικά ή, στην καλύτερη περίπτωση, κινούνται με τη δεύτερη ταχύτητα. Η νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοικοκυριών όπως και οι όποιες τραπεζικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση παίρνουν παράταση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2015.

Αντίστοιχα στην επιχειρηματική πίστη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες ήταν μια ανάσα πριν από τη ρύθμιση δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τώρα κανείς δεν θέλει να βάλει την τελική υπογραφή. Είτε γιατί ενδεχομένως θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού είτε επειδή φοβάται να εγκρίνει μια ρύθμιση για την οποία ενδεχομένως θα κληθεί θα απολογηθεί σε λίγες εβδομάδες.

Ακόμα και στα γκισέ των τραπεζών επικρατεί παγωμάρα. Ενώ παραδοσιακά στα τέλη κάθε χρονιάς υπάρχει κινητικότητα, τόσο στην επιχειρηματική όσο και στην καταναλωτική πίστη, τώρα όλοι σκέπτονται το μετά. Οι αιτήσεις για νέες χορηγήσεις, ακόμα και για ρυθμίσεις δανείων έχουν πέσει στο ναδίρ. Οι υποψήφιοι πελάτες θέλουν να ζυγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και μετά να πράξουν ανάλογα. Δεν υπάρχει ανησυχία ή πανικός, αλλά ένα μούδιασμα που φρενάρει τα πάντα.

Ηδη οι τράπεζες βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα ενός βαρέος πολιτικού χειμώνα. Και, όπως εκμυστηρεύονται τα στελέχη τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, εύχονται «αυτά να είναι τα χειρότερα και όχι μόνο η αρχή».