Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τη Δευτέρα τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε την «ανάγκη για πολιτική δράση προς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης », σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης «την αποφασιστικότητά τους» να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο σχέδιο της Διατλαντικής Εταιρικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων. Σε ξεχωριστή δήλωσή του ο 57χρονος Ντόναλντ Τουσκ πλέον νέος πρόεδρος της ΕΕ, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι «μια έκφραση της γεωπολιτικής συνεργασίας μας».

Οι Τουσκ και ο Ομπάμα συμφώνησαν επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.