Oι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν σχέδιο επίθεσης, το οποίο καταρτίστηκε κατ’ εντολή της Μόσχας, και είχε ως στόχο τον επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας Μπερτ Κέντερς κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Μπερτ Κέντερς είχε επισκεφθεί στις 8 Νοεμβρίου το Χάρκοβο, την πόλη όπου είχαν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων του Boeing της Malaysian Airlines που καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία στις 17η Ιουλίου με 298 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους ολλανδικής υπηκοότητας.

«Συλλάβαμε μία πολύ επικίνδυνη ομάδα 12 ανθρώπων» δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη.

«Κατασχέσαμε όπλα, τουφέκια και σφαίρες. Είχαν επίσης στην κατοχή τους νάρκες και εκρηκτικές ύλες» προσέθεσε ο ίδιος υποστηρίζοντας ότι οι νάρκες ήταν «ρωσικής κατασκευής».

Η ημερομηνία της σύλληψης των υπόπτων δεν έχει διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με τον Ναλιβαϊτσένκο, η ίδια ομάδα θεωρείται ύποπτη ότι έχει εμπλακεί στην επίθεση της 9ης Νοεμβρίου εναντίον ενός μπαρ στο Χάρκοβο (ανατολικά), όπου συγκεντρώνονταν δωρεές για Ουκρανούς στρατιώτες που πολεμούν εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στις γειτονικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της SBU παρουσίασε ένα βίντεο που καταγράφει κατά τον ίδιο μία γυναίκα, μέλος της ομάδας, που δεν έχει κατονομαστεί. Το πρόσωπό της ήταν θολό έπειτα από ειδική επεξεργασία στην εικόνα.

Στο βίντεο που διαρκεί λίγο παραπάνω από ένα λεπτό, η ύποπτη ομολογεί ότι στρατολογήθηκε από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρωσία και ότι έλαβε εντολές να προετοιμάσει επίθεση στην ανατολική Ουκρανία με τους συνεργούς της, που είχαν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τη Ρωσία σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της.

Η ίδια υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν η αντιπροσωπεία του Κέντερς που επρόκειτο να επισκεφθεί το εργοστάσιο του στρατού στο Χάρκοβο, όπου είχαν μεταφερθεί τα υπολείμματα των επιβαινόντων της πτήσης MH17.

«Έλαβα την εντολή να τοποθετήσω εκρηκτικά κοντά στο εργοστάσιο, στο δρόμο απ’ όπου θα πέρναγε η αποστολή και να επιβεβαιώσω ότι επρόκειτο να εκραγεί τη στιγμή» της διέλευσης, είπε η γυναίκα στο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δε μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Σε ερώτηση που του έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας ανέφερε ότι δε μπορεί «προς το παρόν» να επιβεβαιώσει τίποτα. Ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν έχει λάβει πληροφορίες για το θέμα αυτό από τις ουκρανικές αρχές.