Ενταση επικράτησε την Τρίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανάμεσα στον Ακη Τσοχατζόπουλο και τονμέχρι πρότινος στενό συνεργάτη και εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα, κατά τη διάρκεια της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Αφορμή για την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο κατηγορούμενους αυτή την φορά ήταν η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλε η κατηγορουμένη, κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου επικαλούμενη λόγους υγείας του μικρότερου από τα τρία ανήλικα παιδιά της.

Την ώρα που η Αρετή Τσοχατζόπουλου – καταδικασμένη πρωτόδικα σε 12ετή κάθειρξη – κλήθηκε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί επί του νέου αιτήματος αποφυλάκισης της, ο Νίκος Ζήγρας τη διέκοψε και απευθυνόμενος προς τον Τσοχατζόπουλο του είπε: «Σήκω και μίλα για να σώσεις τη κόρη σου. Πέστα να σώσεις το παιδί σου… Δεν λυπάσαι;».

Αμέσως ο πρώην υπουργός φώναξε στον εξάδελφο του να σταματήσει: «Σταμάτα επιτέλους! ‘Εχεις τρελαθεί τελείως» του είπε, για να λάβει από τον Ζήγρα αμέσως την απάντηση: «Είσαι εγκληματίας».

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου, δια του συνηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής της, προκειμένου η κατηγορουμένη να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας του επτάχρονου παιδιού της, το οποίο πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα.

Η Βίκυ Σταμάτη κατέθεσε, δια του συνηγόρου της, αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής, επικαλούμενη ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει υποστεί, καθώς επί ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία λόγω σοβαρών ψυχικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον συνήγορό της Φρ. Ραγκούση, η κ. Σταμάτη, καταδικασμένη, όπως κι η κόρη του πρώην υπουργού, σε 12ετή κάθειρξη, νοσηλεύεται γιατί πάσχει από ψυχική διαταραχή και εμφανίζει αυτοκτονική συμπεριφορά: «Εδώ κι ενάμισι χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία. Δεν την προκάλεσε αυτή. Είναι δυνατόν να υποκρίνεται; Πέρασε από όλους τους γιατρούς και στο Θριάσιο και στο Δρομοκαΐτειο και όλοι είπαν ότι είναι πάσχουσα. Το παιδί μεγαλώνει χωρίς γονείς. Έχει σε βάρος του μια εχθρική συμπεριφορά. Δεν υποκαθίσταται η αγκαλιά της μάνας. Η Βίκυ Σταμάτη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη».

Στην κατάθεσή του, ως μάρτυρας υπέρ της αίτησης της συζύγου του, ο πρώην υπουργός επανέλαβε ότι η δίκη είναι «πολιτική και συμφερόντων» και ότι οι δύο αιτούσες γυναίκες φυλακίστηκαν απλώς και μόνο για τη σχέση τους μαζί του, καθώς «τίποτα δεν μπορεί να αποδειχθεί».

Όπως είπε στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, «βρεθήκαμε στη φυλακή όλη η οικογένεια με εξοντωτικές ποινές. Εκτός από εμένα, η γυναίκα αλλά και η κόρη μου. Παντελώς αθώοι άνθρωποι. Τίποτα δεν μπορεί να αποδειχτεί. Δικάζετε με βάση την οικογενειακή ευθύνη. Είναι δυνατόν; Κι όμως έτσι είναι. Η γυναίκα μου βρίσκεται φυλακή, γιατί ήταν σύζυγός μου. Η κόρη μου το ίδιο. Εγώ είμαι ο στόχος. Εγώ είμαι ο αντίπαλος στη μάχη που δίνεται με όλα τα μέσα. Είναι πρωτίστως πολιτική δίκη, αλλά και συμφερόντων».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στον 8χρονο γιο του, λέγοντας ότι επί 30 μήνες ζει μία οδυνηρή κατάσταση, εξαιτίας του χωρισμού του με τη μητέρα του: «Ο γιος μας ζει στο χωριό Ζέλι. Τη Δευτέρα πάει σχολείο στην Αθήνα και την Παρασκευή επιστρέφει στο Ζέλι. Καταλαβαίνετε σε ποια κατάσταση ζει αυτό το παιδί 30 μήνες;».

Για τη σύζυγό του, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «καταστράφηκε μέσα στη φυλακή», απαντώντας δε σε ερώτηση του προέδρου ως προς το τι θα κάνει η κ. Σταμάτη αν βγει από τη φυλακή απάντησε: «Δεν υπάρχει για αυτήν τίποτα περισσότερο από το παιδί της».

Νωρίτερα, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει η υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου περί παύσης της δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας.

Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία του, έπειτα από κώλυμα που δήλωσε μία εκ των δικαστών, επικαλούμενη προσωπική σχέση με έναν από τους συνηγόρους. Εφόσον κριθεί βάσιμος ο λόγος του κωλύματος, το μέλος της Έδρας θα αντικατασταθεί.