Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να εγκρίνει σήμερα Δευτέρα προσωρινά έκτακτα μέτρα προστασίας για να αντιμετωπιστεί ένα άκρως μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών που είχε εμφανιστεί στη Γερμανία και στη συνέχεια στην Ολλανδία.

«Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο (σήμερα) Δευτέρα 17 Νοεμβρίου μια απόφαση με επείγοντα προσωρινά μέτρα προστασίας σε σχέση με το θέμα αυτό», είπε την Κυριακή ο Ρικάρντο Καρντόσο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν ζώνες προστασίας οι οποίες θα καθορίζονται από τις ολλανδικές αρχές γύρω από το μολυσμένο πτηνοτροφείο, καθώς επίσης απαγόρευση των πωλήσεων ζώντων πουλερικών, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων πουλερικών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και σε τρίτες χώρες.

Μεταδίδεται και στον άνθρωπο

Δύο εβδομάδες μετά τον εντοπισμό ενός άκρως παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών στη Γερμανία, ο ίδιος ιός ανιχνεύθηκε και σε πτηνοτροφείο της Ολλανδίας, οδηγώντας σε προσωρινή απαγόρευση όλων των μεταφορών από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

O ιός Η5Ν8 είναι μοιραίος για τα πτηνά, και μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο έπειτα από στενή επαφή με μολυσμένα πουλερικά, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Ανιχνεύθηκε στη Γερμανία στις 4 Νοεμβρίου, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και προέρχεται από την Ασία, όπου οδήγησε σε μαζικές θανατώσεις πουλερικών.

Οπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 15.000 πουλερικά θανατώθηκαν στην Ολλανδία έπειτα από τον εντοπισμό του ιού σε φάρμα του χωριού Χέκεντορπ. Η περιοχή τέθηκε σε καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Ελεγχοι πραγματοποιούνται σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών. Η απαγόρευση, από τις ολλανδικές αρχές, της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες και καλύπτει ακόμα τα αβγά, την κοπριά και το χρησιμοποιημένο άχυρο.