Λίγες ώρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη προανήγγειλε «ευχάριστα νέα», κάνοντας μάλιστα λόγο για «καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει».

Οι δηλώσεις της κ. Περιστέρη έγιναν την Τρίτη στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία τίμησε την αρχαιολόγο για το ανασκαφικό της έργο στην Αμφίπολη.

Ευχαριστώντας τους αιρετούς η κ. Περιστέρη ανέφερε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει. Αυτό και μόνο δίνει χαρά σε όλους μας, όχι μόνο στους αρχαιολόγους και τους πολίτες της χώρας αλλά και σε όλον τον κόσμο».

Οταν ρωτήθηκε για το αν θα έχουν ευχάριστα νέα οι ανακοινώσεις της Τετάρτης απάντησε ότι «Πάντοτε τα παρακάτω είναι ευχάριστα».

Συμβουλές προς… τηλεαρχαιολόγους

Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που αναφέρθηκαν στο ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά.

«Το στόμα των Σκοπιανών μπορεί να μην κλείσει ποτέ, αλλά η αλήθεια λάμπει από όλες τις πλευρές και ένα παραπάνω εδώ στην Αμφίπολη» δήλωσε ο Γιώργος Ορφανός.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Τζιτζικώστας συμβούλεψε «όλους αυτούς τους τηλεαρχαιολόγους οι οποίοι επιχειρούν με όλες τους τις δυνάμεις να μειώσουν τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού αυτού ευρήματος και τις προσπάθειες που γίνονται στο Τύμβο Καστά», προτείνοντας «να μην βιάζονται γιατί, ο Τύμβος Καστά δεν έχει ακόμη μιλήσει και η ανασκαφή έχει ακόμη πάρα πολλά να μας δείξει».

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο και θα είναι ένα μνημείο με οικουμενική αξία και αυτό είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, καλά θα κάνουν να το βάλουν καλά στο μυαλό τους», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.