Το τεράστιο αρχείο της οικογένειας του Πικάσο αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα ο εγγονός του, παραδίδοντάς το σε βρετανό βιογράφο του ζωγράφου. Στις εκατοντάδες φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε τραβήξει ο ίδιος ο Πάμπλο Πικάσο φαίνεται το πιο προσωπικό βλέμμα του, είτε πρόκειται για τις καθημερινές οικογενειακές στιγμές, για την σπουδή πάνω σε καλλιτεχνικά θέματα ή για το πώς άλλαξε με τα χρόνια ο τρόπος που έβλεπε τις γυναίκες και τις ερωμένες του.

Ο εγγονός του ζωγράφου, ο Μπερνάρ Ρουίς-Πικάσο έδωσε στον βρετανό ιστορικό τέχνης Τζον Ρίτσαρντσον πρόσβαση στο αρχείο της οικογένειας.

«Ήταν εκατοντάδες που φωτογραφίες δεν είχε ξαναδεί κανείς, μία αποκάλυψη που ανοίγει τη ζωή του Πικάσο και την κάνει τρισδιάστατη» είπε ο Ρίτσαρντσον μιλώντας στον Guardian, με την ευκαιρία σχετικής έκθεσης που διοργανώνει.

Το αρχείο δεν δείχνει μόνο τη μεταβολή των προσωπικών σχέσεων του ζωγράφου, αλλά και τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις. Σε αρκετές φωτογραφίες, φαίνεται ένας καθημερινός Πάμπλο που παίζει με τα σκυλιά του, σε άλλες τραβάει τα μέλη της οικογένειάς του -και το στήσιμο δείχνει και το πώς αλλάζει η σχέση του μαζί τους- και σε άλλες φαίνεται καθαρά να τραβά φωτογραφίες εξερευνώντας οπτικές για θέματα που αργότερα θα κάνει πίνακες

Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι φωτογραφίες της πρώτης γυναίκας του Πικάσο, Όλγα Χόχλοβα. Στις αρχικές, θαυμάζει την ομορφιά της και πειραματίζεται με το πώς θα την ζωγραφίζει: Η κεντρική φωτογραφία είναι ίδια με το γνωστότερό της πορτρέτο, διά χειρός του συζύγου της.

Σε μεταγενέστερες φωτογραφίες, αποθεώνεται η γνωστότερη ερωμένη του Πικάσο Ντόρα Μαρ, ή μία πιο γηρασμένη και πικραμένη Χόχλοβα ποζάρει στο φακό με την πόρτα του στούντιο ανοιχτή ώστε να φαίνεται πορτρέτο της άλλης του ερωμένης, Μαρί-Τερέζ Βάλτερ.