Τις παραιτήσεις όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Σκοπός του υπουργού είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στα εγκαίνια του ΕΜΣΤ, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι από τους οποίους ζητήθηκε να παραιτηθούν να επιστρέψουν στη σύνθεση της νέας ηγετικής ομάδας του Μουσείου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφωνίες της διευθύντριας Αννας Καφέτση με τα μέλη του Δ.Σ. του Μουσείου είχαν λάβει μορφή δημόσιας αντιπαράθεσης.

Οι διαφωνίες αφορούσαν στη λειτουργία του Μουσείου και στις διαδικασίες μεταφοράς των εκθεμάτων στο – έτοιμο από τον περασμένο Ιούνιο – κτίριο του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού.

«Μπορεί να ανοίξει το πρώτο δίμηνο του 2015, αν υπάρχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα έχει τη βούληση και την ικανότητα να λάβει αποφάσεις που θα κλείσουν διοικητικά το έργο» είχε πει στις 20 Οκτωβρίου η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση, λίγες ημέρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του μουσείου εναντίον της και την παραίτηση της αντιπροέδρου του Σοφίας Στάικου, η οποία είχε γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Πολιτισμού.

Τις κατηγορίες περί προσκομμάτων και καθυστερήσεων εκ μέρους του ΔΣ είχε διαψεύσει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρός του ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νικόλαος Κλαμαρής, ο οποίος είχε πει ότι «από τα τέλη Μαρτίου που αναλάβαμε έχουμε κάνει 35 συνεδριάσεις, αριθμός πρωτοφανής, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι εμείς εμποδίζουμε. Για μας πρωταρχικό ρόλο παίζει να τηρούνται οι προδιαγραφές νομιμότητας, το οποίο ενδέχεται να προκαλεί καθυστερήσεις. Η εντολή που πήραμε από την κυβέρνηση όταν αναλάβαμε ήταν «νόμιμη και χρηστή διοίκηση». Αυτό κάποιες φορές ενοχλεί, αλλά τι να κάνουμε;».