«Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Εχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι έλληνες βουλευτές υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή που απεύχεται ο ελληνικός λαός και φοβούνται οι ξένες αγορές».

«Διανύσαμε πάρα πολύ δρόμο για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εσωτερική κατάσταση, την πορεία της διαπραγμάτευσης για την οικονομία αλλά και για τις διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο την Κύπρο.

Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σε Λευκωσία και Κάιρο.

Παπούλιας: «Επιβάλλεται η ελάχιστη συνεννόηση»

«Είναι ενδιαφέροντα όσα έρχονται και όσα έγιναν. Εχουν αφήσει ίχνη. Η κατάσταση επιβάλλει την ελάχιστη συνεννόηση» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον Αντώνη Σαμαρά, μόλις ο τελευταίος μπήκε στο γραφείο του.

«Σας άκουσα να το λέτε και το μεσημέρι (σ.σ. κατά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα) και συμφωνώ απολύτως», απάντησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ηρθα για να σας ενημερώσω για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, για τη διεθνή κατάσταση, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το ταξίδι στην Κύπρο και την Αίγυπτο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κάρολος Παπούλιας είχε απευθύνει κάλεσμα για ελάχιστη συναίνεση και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντάς του: «Είπατε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Συμφωνώ. Επιβάλλεται ενότητα πολιτικών δυνάμεων και ένα ελάχιστο συναίνεσης για την αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και διεθνών προβλημάτων της χώρας».

Της συνάντησης Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού προηγήθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών Αμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τον Πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει μόνο η πολιτική του επιβίωση»

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση.

»Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της σταθερότητας και των ομαλών δημοκρατικών εξελίξεων που μπορούν να εγγυηθούν την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και την έξοδο από την κρίση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Το πρωί ζητούν θεσμική εκτροπή. Το απόγευμα την ονομάζουν… σταθερότητα.Μιλούν για «ομαλότητα», την ώρα που σπέρνουν τον φόβο της πολιτικής αστάθειας.Όμως, η Δημοκρατία και το Σύνταγμα έχουν τους δικούς τους κανόνες».

Την Τρίτη συνάντηση Παπούλια – Κουβέλη

Την Τρίτη ο κ. Παπούλιας θα δεχθεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έχει ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του δημοκρατικού τόξου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση τουλάχιστον στο ζήτημα του χρέους.