«Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στο Συμβούλιο αυτό να διευρευνηθεί η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η εκλογή του να γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη νέα Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις θα ήταν ένα μήνυμα μέσα και έξω από τη χώρα ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικά σχέδια για την Ελλάδα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να συνεννοούνται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι οδηγεί τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας μέχρι τον Μάρτιο, καθώς, όπως είπε, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. «Είναι μία επιλογή αποσταθεροποίησης» τόνισε.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να πάει σε μία δημοκρατική διαδικασία, με ενότητα και όχι σύγκρουση, και να τεθούν στον λαό δύο σχέδια: συνέχιση της υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών ή διαπραγμάτευση».

Λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Πήρα την πρωτοβουλία να σας συναντήσω σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με κρίσιμες επιλογές.Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος στη χώρα όπου γεννήθηκε. Χρειάζεται βέβαια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ομαλά.Ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ποιο από τα δύο μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά του να ακολουθήσει».

Παπούλιας: «Επιβάλλεται ενότητα πολιτικών δυνάμεων και ένα ελάχιστο συναίνεσης»

Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Είπατε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Συμφωνώ.Επιβάλλεται ενότητα πολιτικών δυνάμεων και ένα ελάχιστο συναίνεσηςγια την αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών όσο και διεθνών προβλημάτων της χώρας.

» Ισως με έχουν επηρεάσει τα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών.Τα εθνικά προβλήματα βρίσκονται σε κρίσιμη στιγμή.Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα αυτά, χρειάζεται ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης και όλα τα άλλα θα τα βρούμε, αυτή είναι η θέση μου».

Η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.