Το χαρτί της πόλωσης και στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου προετοιμάζονται να παίξουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τα συναινετικά μηνύματα που συνοδεύουν τα αιτήματα των πολιτικών αρχηγών για τα διαδοχικά ραντεβού με τον Κάρολο Παπούλια.
Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις που προγραμματίστηκε να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά (στις 6 μ.μ.) και τον Αλέξη Τσίπρα (στις 2.45 μ.μ.) και αύριο με τον Φώτη Κουβέλη, δημιουργούν μιαν εικόνα διαβουλεύσεων σε επίπεδο κορυφής, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τους κομματικούς σχεδιασμούς και σχεδόν προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσουν ακόμη έναν κύκλο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το ψυχροπολεμικό κλίμα στον άξονα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, άλλωστε, επιβεβαιώνει και το μπρα ντε φερ που συνοδεύει ακόμη και το διαδικαστικό πλαίσιο για τα ραντεβού στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε να συναντηθεί με τον κ. Παπούλια την ίδια ημέρα με τον Πρωθυπουργό –με αποτέλεσμα να αλλάξει και ο προγραμματισμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Κατόπιν αυτού, η μετάβαση του κ. Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο μετατέθηκε για το απόγευμα και θα συνδυαστεί με την ορκωμοσία των νέων υπουργών Αμυνας (Νίκος Δένδιας) και Ανάπτυξης (Κώστας Σκρέκας).

Ο ΣΤΟΧΟΣ. Συνεπικουρούμενοι από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επίσης έσπευσε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Παπούλια, από την Κουμουνδούρου ρίχνουν διακριτικά στο τραπέζι το ενδεχόμενο της σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με προφανή στόχο να εμφανίσουν τον κυβερνητικό σχηματισμό σε θέση άμυνας και πολιτικής αδυναμίας.

Τα μηνύματα από τον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι αρνητικά για μια τέτοια εξέλιξη, με την υπόμνηση μάλιστα ότι μια απόπειρα της αντιπολίτευσης να εμπλέξει τον κ. Παπούλια στην κομματική αντιπαράθεση υπονομεύει τον θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους τον κ. Παπούλια για τις εξελίξεις κυρίως στα εθνικά θέματα, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και αφορμή τη δική του επίσκεψη σε Λευκωσία και Κάιρο (από τις 7 Νοεμβρίου).

Το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης για την οικονομία και το σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά δεν πρόκειται να μετατρέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαιτητή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Επιπλέον τονίζουν ότι είναι θέμα του κ. Τσίπρα αν θα υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό με συγκεκριμένη ατζέντα, συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει πρωθυπουργική πρόσκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Η Κουμουνδούρου επιμένει, από την πλευρά της, ότι η κυβέρνηση είναι «απονομιμοποιημένη» –και αυτή τη θέση θα αναδείξει ο κ. Τσίπρας στο σημερινό ραντεβού με τον κ. Παπούλια. Παράλληλα διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δεχθεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση σε δεσμευτική συμφωνία για το χρέος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να την ακολουθήσει.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα αναλύσει στον κ. Παπούλια τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του χρέους –η οποία στηρίζεται στην παραδοχή ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο και η λύση περνά από τη διαγραφή ενός τμήματός του με ταυτόχρονη ρήτρα ανάπτυξης.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν, εξάλλου, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γενικώς δεν έχει αντίρρηση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια και αν υπάρξει σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει.