Τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να χάσουν το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές που έφτασαν στο ίδρυμα με μετεγγραφή, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Οι φοιτητές αυτοί είναι 1.700 περισσότεροι από τους πρωτοετείς. Ο Θ. Φορτσάκης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ανέφερε ότι υφίσταται ζήτημα, διότι δυστυχώς η Πολιτεία φόρτωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν έπρεπε να γίνει αυτό».

Την ίδια στιγμή πάντως, ο αναπληρωτής πρύτανης Νίκος Μυλωνάς έστειλε στους καθηγητές του πανεπιστημίου επιστολή με την οποία τους ζητεί να κάνουν… οικονομία. «Ο τακτικός προϋπολογισμός μας αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανελαστικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα, το φως, το νερό, το τηλέφωνο και το πετρέλαιο θέρμανσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Νίκου Μυλωνά.

Συνάδελφοι…. κάντε οικονομία

Παράλληλα με τα προβλήματα που αφορούν τους μετεγγραφομένους φοιτητές του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιμετωπίζει και προβλήματα λειτουργίας λόγω της υποχρηματοδότησής του.

Στην επιστολή του αντιπρύτανη Νίκου Μυλωνά προς τους συναδέλφους του, τονίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας καθώς βιώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, από το 2009 ως και το 2015, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 74% ενώ αβεβαιότητα υπάρχει ως προς την πολιτική χρηματοδότησης που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση του τακτικού προϋπολογισμού για το 2015 ανέρχεται στο ποσό των 11.279.346 ευρώ ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα στα 6.500.000 ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο τακτικός προϋπολογισμός αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανελαστικές δαπάνες όπως είναι η φύλαξη, η καθαριότητα, το φως, το νερό, το τηλέφωνο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Περαιτέρω, τα χρήματα που ετησίως διαθέτει ο ΕΛΚΕ δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου και την ερευνητική υποστήριξη των μελών ΔΕΠ ακόμη και εάν όλα τα έσοδα του ΕΛΚΕ μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Πρώτιστο μέλημα της νέας Πρυτανείας είναι να παραμείνει λειτουργικό το Πανεπιστήμιο, μειώνοντας σημαντικά τα έξοδα όπου είναι εφικτό, όπως π.χ. είναι η μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει το ΕΚΠΑ σε τρίτους.

Όμως, για τη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (φως, νερό, τηλέφωνο) θα πρέπει ο καθένας μας να φροντίσει να περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιών αυτών στα απαραιτήτως αναγκαία αποφεύγοντας τη σπατάλη που προξενείται από άσκοπη χρήση».