Η Ρωσία θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που πρόκειται να οργανώσουν στις 2 Νοεμβρίου οι φιλορώσοι αντάρτες στις περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει συμφωνηθεί και εννοείται πως θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματά τους», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα.

«Ελπίζουμε πως η έκφραση του λαού θα είναι ελεύθερη και πως δεν θα έρθει κανείς να αποπειραθεί να την διαταράξει απ’ έξω» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές αυτές που πρόκειται να διεξαχθούν στις δύο «δημοκρατίες» που ανακήρυξαν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, «θα είναι πολύ σημαντικές για τη νομιμοποίηση των αρχών».

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σημεία των συμφωνιών του Μινσκ» για την εγκαθίδρυση της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, που συμφωνήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της Ρωσίας, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Οι περιφέρειες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών δεν συμμετείχαν στις βουλευτικές εκλογές που οργανώθηκαν την Κυριακή στην υπόλοιπη Ουκρανία. Οι αυτονομιστικές αρχές υποσχέθηκαν να οργανώσουν τη δική τους ψηφοφορία στις 2 Νοεμβρίου.

Ο Λαβρόφ έκανε λόγο για «πολυάριθμες παραβιάσεις» που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Ουκρανία, παραδεχόμενος πάντως ότι η ψηφοφορία ήταν έγκυρη.