Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Ουρουγουάης για να εκλέξουν τον διάδοχο του «προέδρου των φτωχών», Χοσέ Μουχίκα.

Μουχίκα: Ο φτωχός πρόεδρος σε μια χώρα με ελάχιστη διαφθορά

Οι εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία ένας υποψήφιος από τα παραδοσιακά κόμματα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις να «σπάσει» την κυριαρχία του κεντροαριστερού συνασπισμού.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Ευρύ Μέτωπο» (Frente Amplio) ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2004, βάζοντας τέλος στο μονοπώλιο των Blancos και των Colorados.

Οι Συντηρητικοί (Blancos) και οι Κόκκινοι (Colorados), οι οποίοι αργότερα το Φιλελεύθερο Κόμμα, κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή σχεδόν από τη γέννηση της χώρας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μάλιστα, από τις τάξεις των Colorados αναδείχθηκε η σπουδαιότερη ίσως πολιτική φυσιογνωμία, ο Χοσέ Μπάτγιε ι Ορδόνιες, πρόεδρος μεταξύ 1903-1915, ο οποίος ίδρυσε κράτος-πρόνοιας ευρωπαϊκού τύπου και κατήργησε την θανατική ποινή.

Το 2004, ο ογκολόγος Ταμπαρέ Βάσκες κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος ως επικεφαλής του «Ευρύ Μετώπου» και τώρα διεκδικεί εκ νέου την προεδρία. Εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής -παρέδωσε την εξουσία το 2010 με ένα ποσοστό δημοφιλίας της τάξης του 70%.

Όμως, απέναντί του βρίσκεται ο 41χρονος Λακάγιε Πόου, η μεγάλη έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών για λογαριασμό των Blancos.

Με δεδομένου ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί πρόεδρος στον α’ γύρο της ερχόμενης Κυριακής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Λακάγιε Πόου να απέχει ελάχιστα -στα όρια του στατιστικού λάθους- από το φαβορί Ταμπαρέ Βάσκες, εφόσον οι δύο τους βρεθούν αντιμέτωποι στον β’ γύρο.

Ο Λακάγιε Πόου είναι γιος του πρώην προέδρου (1990-1995), Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, ωστόσο ο ίδιος φροντίζει να τηρεί αποστάσεις από τον πατέρα του, προβάλλοντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ.

Όπως σχολιάζει η ισπανική El Pais, ο 41χρονος υποψήφιος υιοθέτησε ως σλόγκαν για την προεκλογική του εκστρατεία το «πάμε για τα θετικά», προσπαθώντας να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι έρχεται να αξιοποιήσει τα όσα θετικά έγιναν και συνεχίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Ο μέσος ψηφοφόρος έχει ηλικία 54 ετών, ενώ το 9% του εκλογικού σώματος είναι οι νέοι ψηφοφόροι. Ο Βάσκες ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με το σύνθημα ‘πάμε καλά’, αλλά η κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά και δεν αρκείται σε αυτό. Θέλει περισσότερα και καλύτερα. Ο Βάσκες δεν χρησιμοποιεί μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Λακάγιε Πόου το κάνει συνεχώς» αναφέρει ο Εδουάρδο Μποτινέλι, επικεφαλής εταιρείας ερευνών.

Η Ουρουγουάη των 3,2 εκατομμυρίων πολιτών βρίσκεται όλο και συχνότερα στην πρωτοπορία των κοινωνικών αλλαγών στη Νότιο Αμερική.

Είναι η χώρα στην οποία νομιμοποιήθηκε η χρήση της κάνναβης, αλλά και η χώρα στην οποία αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση. Πρόσφατα έγιναν νόμιμοι και οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών.

Είναι μάλιστα η πρώτη χώρα της Νοτίου Αμερικής που δέχθηκε να παράσχει άσυλο σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο, λόγω του προέδρου της Χοσέ Μουχίκα, ενός διαφορετικού προέδρου, αυθόρμητου πολλές φορές στα λεγόμενά του, αλλά που έχει κερδίσει το θαυμασμό της διεθνούς κοινότητας με την απλότητά του.