Μπορεί να μην έχει καταφέρει να κατακτήσει την Κίνα με το κοινωνικό δίκτυό του (το Facebook παραμένει μερικώς μπλοκαρισμένο στη χώρα αυτή), το κατάφερε, όμως, με την παρουσία του.

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ μάγεψε ένα πολυπληθές κοινό στο Πεκίνο – ενώ σε άλλους προκάλεσε ασταμάτητα γέλια – όταν άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις μιλώντας επί 30 ολόκληρα λεπτά στην κινεζική γλώσσα.

Οπως υποστήριξε ο ίδιος, ενώπιον του κοινού του στο Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, «τα κινεζικά του είναι φρικτά». Ωστόσο, λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σε άπταιστα (σύμφωνα με ορισμένους) κινεζικά, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αποκάλυψε ότι αποφάσισε να μάθει τη γλώσσα προκειμένου να είναι σε θέση να επικοινωνεί με την οικογένεια της συζύγου του, Πρισίλα Τσαν, η οποία είναι Αμερικανίδα κινεζικής καταγωγής.

Δύο άλλοι λόγοι που επικαλέστηκε είναι ότι του άρεσε η κινεζική κουλτούρα και ότι ήθελε να φέρει εις πέρας μια πρόκληση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζάκερμπεργκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Facebook στην Κίνα, όπου επισήμως έχει απαγορευθεί από το 2009.

Κάποιοι, πάντως, οι οποίοι ξέσπασαν σε γέλια, σχολίασαν ότι ο Ζάκερμπεργκ «μιλά κινεζικά σαν επτάχρονος».