Σάλος έχει προκληθεί στην Αυστραλία από τη δήλωση του πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, ότι θα αντιμετωπίσει «κατά μέτωπο» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει της επίσκεψης του τελευταίου τον ερχόμενο μήνα στην Αυστραλία, για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G20.

Όλα άρχισαν πριν από ένα τρίμηνο όταν καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία το αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών και έχασαν τη ζωή τους 298 άτομα, μεταξύ των οποίων και 38 πολίτες της Αυστραλίας.

Εκτοτε, άρχισε η βεντέτα μεταξύ Αυστραλίας και Ρωσίας και συζητήσεις για το αν θα έπρεπε να αποκλειστεί ο Πούτιν από τη σύσκεψη των G20, μιας και η Αυστραλία θεωρούσε ότι είχε εμπλακεί στην πτώση του αεροσκάφους, επειδή υποστήριζε τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας και τους εφοδίαζε με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Στη ερώτηση που έγινε στον κ. Αμποτ, από τους δημοσιογράφους, για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το θέμα της κατάρριψης του αεροσκάφους όταν συναντηθεί τον άλλο μήνα με τον Ρώσο ηγέτη, εκείνος απάντησε ως εξής: «Look, I’m going to shirtfront Mr Poutin… you bet I am».

Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «θα τον πιάσω απ’ τον γιακά». Αλλά σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει πως «παίρνεις φόρα και ρίχνεις μια με το ώμο σου, στον αντίπαλο».

Μάλιστα, κανάλια της αυστραλιανής τηλεόρασης μεταδίδοντας την σχετική είδηση άρχισαν να δείχνουν και τις φοβερότερες συγκρούσεις σε αγώνες ράγκμπι για να καταλάβουν οι θεατές τι εννοούσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Μέχρι στιγμής επισήμως δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της Μόσχας.