«Θα τα καταφέρουμε (σ.σ. να φέρουμε πίσω τα Γλυπτά)». Αυτές τις τρεις λέξεις είπε η Αμάλ Αλαμουντίν, προσερχόμενη στο ραντεβού που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Η διακεκριμένη βρετανολιβανέζα δικηγόρος, σύζυγος του Τζορτζ Κλούνι, βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα προκειμένου να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο νομικός Νόρμαν Πάλμερ εξέφρασε την αισιοδοξία του για «συναινετική λύση» στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές.

Ο νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον δήλωσε στην βρετανική Telegraph: «Συμβουλεύουμε τον υπουργό και συζητάμε πώς θα προχωρήσουμε. Η UNESCO έχει ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε διαμεσολάβηση και έχει δώσει διορία μέχρι τις 30 Μαρτίου για να απαντήσει».

Ο βρετανός νομικός πρόσθεσε ότι είναι «ανήθικο» να συνεχίζει το Βρετανικό Μουσείο να αρνείται να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Είναι ανήθικο να εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο την επανένωσή τους. Πρόκειται για ένα θέμα που ο πλανήτης πρέπει να στηρίξει» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι πληροφορίες θα δοθούν στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 13.30 στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Πρόκειται για μια σταθερή και διαχρονική διεκδίκηση της χώρας μας για την οποία οφείλουμε με πίστη, αισιοδοξία και σοβαρότητα να κάνουμε το παν» τόνισε ο υπουργός.

«Μας υπέβαλαν νομικές προτάσεις και γνώμες με στόχο τη νομική διεκδίκηση των Μαρμάρων. Το θέμα της επανένωσης και επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε από τη Ελλάδα ενώπιον της UNESCO και πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης που είχε ζητήσει η χώρα μας», υπενθύμισε ο κ. Τασούλας.

«Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα, κάθε υποστήριξη όταν μάλιστα προέρχεται από διεθνείς προσωπικότητες στο μεγάλο αυτό ζήτημα είναι καλοδεχούμενη», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο, μαζί με τον υπουργό Κωνσταντίνο Τασούλα και την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία περίμενε τους νομικούς στην είσοδο του καταστήματος. Το μενού περιελάμβανε λαβράκι και αχινοσαλάτα.

Η Αμάλ Αλαμουντίν συνομίλησε για λίγο με τον υπουργό Κων. Τασούλα, ευχαριστώντας τον για το θερμό καλωσόρισμα, ενώ αναφέρθηκαν και στα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός εξήγησε στη διακεκριμένη νομικό και σύζυγο του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνι ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, και αυτή τόνισε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Την Τετάρτη η Αμάλ Κλούνι, ο Νόρμαν Πάλμερ και ο Τζέφρι Ρόμπερτσον θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11.30 το πρωί.

Τους τρεις νομικούς θα υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις 13.00 στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον Δημ. Παντερμαλή.

Στις 13.30 θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Στις 14.00 έχει προγραμματιστεί γεύμα στο εστιατόριο του Μουσείου και στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Αν και η ελληνική πλευρά φαίνεται διστακτική να πάει το θέμα στα δικαστήρια, θέλει να διεκδικήσει πιο δυναμικά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Κατά το παρελθόν, το δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται η Αμάλ Αλαμουντίν είχε συντάξει έκθεση για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η 36χρονη δικηγόρος με τη δημοσιότητα που έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του γάμου της με τον διάσημο ηθοποιό, Τζορτζ Κλούνι, θα μπορούσε να γίνει το πρόσωπο της ελληνικής διεκδίκησης, όμως και η παρουσία του έμπειρου Τζέφρι Ρόμπερτσον αποτελεί μεγάλο ατού για την ελληνική κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέφρι Ρόμπερτσον έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τη διεκδίκηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ είναι ο άνθρωπος που πέτυχε την επιστροφή των αρχαιοτήτων των Αβοριγίνων της Τασμανίας στην Αυστραλία από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας.