Πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο – μέχρι τώρα – απολογισμός της καραμπόλας 35 αυτοκινήτων που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία Οδό, στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη, μεταξύ των κόμβων Βέροιας και Κουλούρας.

Στην καραμπόλα ενεπλάκησαν 35 οχήματα, ανάμεσα στα οποία τρεις νταλίκες.

Ενα από τα θύματα είναι απανθρακωμένο, καθώς από την πρόσκρουση τυλίχθηκαν στις φλόγες η νταλίκα και το πρώτο ΙΧ αυτοκίνητο. Ενα δεύτερο από τα θύματα είναι άντρας ηλικίας περίπου 50 ετών.

Οι νεκροί έως και νωρίς το βράδυ της Κυριακής ήταν τέσσερις ωστόσο κατέληξε ένας από τους τραυματίες και ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε πέντε.

Για ανθρωποκτονία ο οδηγός

Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας κατάφερε να βγει από το μοιραίο όχημα το οποίο έφερε ρουμανικές πινακίδες. Αργότερα, συνελήφθη από την αστυνομία και οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας της Βέροιας και κατηγορήθηκε – τελικά – γιαανθρωποκτονία από αμέλεια.

Η δικογραφία σχηματίστηκε και ο 39χρονος θα οδηγηθεί τη Δευτέρα στον εισαγγελέα της Βέροιας για να απολογηθεί.

Στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, πάντως, επικαλέστηκε πρόβλημα στα φρένα.

Μαζί του θα οδηγηθεί και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρίας εκτέλεσης των εργασιών στην Εγνατία Οδό, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Ολα ξεκίνησαν όταν η νταλίκα προσέκρουσε σε ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο, όπως και δεκάδες άλλα προπορευόμενα, κινούνταν με μικρή ταχύτητα καθώς στο οδόστρωμα διεξάγονταν έργα. Το σημείο βρίσκεται στο ύψος του χωριού Μέση.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο οδηγός της νταλίκας δεν κατάφερε να σταματήσει το βαρύ όχημα, που κατέπεσε με δύναμη στο πρώτο από τα ΙΧ που είχε μπροστά του. Αυτό με τη σειρά του συμπαρέσυρε δεκάδες άλλα ΙΧ.

Από τις αρχές ερευνάται εάν το συνεργείο που είχε κλείσει τον δρόμο για έργα της ΔΕΗ είχε τοποθετήσει την απαραίτητη σήμανση.

Στην περιοχή παρέμεναν επί ώρες δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 6 μ.μ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία από Θεσσαλονίκη προς Κοζάνη, ενώ το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη παρέμενε κλειστό. Οι οδηγοί που κινούνταιαπό Κοζάνη προς Θεσσαλονίκη εκλήθησαν να χρησιμοποιούσουν την Παλαιά Εθνική Οδό Κοζάνης και Θεσσαλονίκης, με εκτροπές από τον κόμβο Πολυμύλου.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε το απόγευμα η εξής ανακοίνωση για το πολύνεκρο δυστύχημα:

Σήμερα (05.10.2014) και ώρα 10.20’ περίπου, στην Εγνατία Οδό, πλησίον κόμβου Βέροιας, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, φορτηγό αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας και οδηγούσε 39χρονος υπήκοος Ρουμανίας, προσέκρουσε σε προπορευόμενα οχήματα, τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Το τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο ενεπλάκησαν περισσότερα από 30 οχήματα, είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό 5 ατόμων και των τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά των ατόμων σε νοσοκομείο της περιοχής .