Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναλαμβάνει από την Τετάρτη 13ος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ είναι ο δεύτερος κατά σειρά Σκανδιναβός που διορίζεται επικεφαλής της Συμμαχίας καθώς διαδέχεται τον δανό πρώην πρωθυπουργό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η αλλαγή στην κορυφή της Συμμαχίας πραγματοποιείται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μία νέα αποστολή στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις του με τη Ρωσία είναι τεταμένες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

«Ο κόσμος είναι διαφορετικός σήμερα απ΄ό,τι ήταν όταν έγινα γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν από πέντε χρόνια», έγραψε ο Ράσμουσεν την Κυριακή σε άρθρο του στη βρετανική Independent.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο σύνθετες από οποιαδήποτε άλλη εποχή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», σχολίασε.

Ο Ράσμουσεν περιέγραψε την συμπεριφορά της Ρωσίας ως την «μεγαλύτερη απογοήτευση» που έζησε στη διάρκεια της θητείας του.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2013 ύστερα από οκτώ χρόνια σε αυτό το αξίωμα.

Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949, από τότε δηλαδή που σχηματίστηκε η Συμμαχία.

Η θητεία του Ράσμουσεν επρόκειτο να λήξει στις 31 Ιουλίου αλλά παρατάθηκε κατά δύο μήνες ώστε να επιβλέψει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία.