Πλήθος αρχαίων αντικειμένων και μεγάλο αριθμό όπλων κατείχε παράνομα 72χονος, που συνελήφθη σε χωριό της Ημαθίας.

Ειδικότερα, σε έρευνα που διενήργησαν το πρωί της Κυριακής στο σπίτι του αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, εντόπισαν μεγάλο αριθμό χάλκινων και ασημένιων νομισμάτων της ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής περιόδου, καθώς και πλήθος χάλκινων και λίθινων κοσμημάτων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

*1.061 χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων 1.011 των ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων και 50 αδιάγνωστα,

*30 ασημένια νομίσματα ελληνιστικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων, καθώς και βασιλείων της Ευρώπης,

*16 χάλκινα δαχτυλίδια βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων,

*λίθινο δαχτυλίδι, χάλκινο σταυρό και χάλκινο βραχιόλι βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων,

*χάλκινο σταθμίο ελληνιστικών χρόνων,

*70 μικροαντικείμενα βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων,

*37 χάλκινα μικροαντικείμενα ελληνιστικών χρόνων έως σύγχρονα,

*5 αδιάγνωστα χάλκινα αντικείμενα βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων,

*5 μολυβδόβουλα βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων,

*σταθμίο βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων και

*μικρό δοχείο (κουτρούβιο) μύρου βυζαντινών-μεταβυζαντινών χρόνων.

Επίσης βρέθηκε και κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός οπλισμού, και συγκεκριμένα ένα πολεμικό τυφέκιο, επτά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων με οκτώ γεμιστήρες, έξι περίστροφα, δύο κυνηγετικά όπλα, 121 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 20 αβολίδοτα φυσίγγια και μία γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου.

Στο σπίτι του 72χρονου εντοπίστηκε και μεγάλος αριθμός ανιχνευτών μετάλλων, καθώς και άλλων σχετικών εξαρτημάτων. Πρόκειται για 15 ανιχνευτές μετάλλων, 11 αυτοσχέδιες ράβδους ανίχνευσης μετάλλων, τρία ακουστικά ανίχνευσης μετάλλων, δύο διόπτρες, πυξίδα, δύο αντιασφυξιογόνες μάσκες και κινητό τηλέφωνο.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους της ΙΖ΄ Εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και της 11ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας «περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο 72χρονος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας.

Θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βέροιας, με τη σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράνομη οπλοκατοχή και υπεξαίρεση.