«Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Εχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το Σάββατο, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

«Το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο, τα δύσκολα περνούν, τα καλύτερα έρχονται» είπε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε με έμφαση ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο και δεσμεύτηκε για φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα, επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο καταλόγισε «αθεράπευτο λαϊκισμό» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα κυβερνήσει και πως στις επόμενες εκλογές θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους από όσους έχασε το 2012, επειδή,με την επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν», «τρομάζει» τον κόσμο.

Στον ίδιο χώρο όπου το 1977 έγινε το προσυνέδριο και το 1979 το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ., στο ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς», στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συμβολή και των άλλων προέδρων του κόμματος.

Επιχειρώντας να συσπειρώσει όλη τον κεντροδεξιό χώρο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν παρών στην αίθουσα και στους προέδρους του κόμματος Ράλλη, Αβέρωφ, Μητσοτάκη και Εβερτ.

«Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη»

Αίσθηση προκάλεσε η φράση του Αντώνη Σαμαρά πως «εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη, εμείς είμαστε η παράταξη του εκσυγχρονισμού», με σαφείς αναφορές στο ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη και Βενιζέλου, που ερμηνεύται ως άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ν.Δ. κράτησε πάντα υπεύθυνη στάση και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά «λεφτά υπάρχουν» εμείς δεν είπαμε ποτέ».

Ερχονται φοροελαφρύνσεις

Απαντώντας σε ερώτηση ενός πολίτη για το αν τον έχει κουράσει το βαρύ φορτίο που έχει στους ώμους του ως Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Απαντώ: το φορτίο γίνεται ελαφρύτερο όταν το σηκώνει κανείς με χαμόγελο. Και εμείς έχουμε το χαμόγελο, γιατί ξέρουμε ότι κάνουμε, ως νεοδημοκράτες, το σωστό για τη χώρα. Και έχουμε το χαμόγελο, γιατί ξέρουμε ότι οι κόποι μας αρχίζουν να αποδίδουν. Γιατί όλοι αναγνωρίζουν, πια ότι τα χειρότερα τα αποτρέψαμε, τα δύσκολα τα περάσαμε και τα καλύτερα έρχονται.Γιατί μέχρι πριν λίγους μήνες, η συζήτηση ήταν, αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, που δεν χρειάστηκαν τελικά.

» Ενώ τώρα η συζήτηση είναι για τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται. Γιατί πριν ένα χρόνο η συζήτηση ήταν πόσο ακόμα θα ανέβει η ανεργία. Ενώ τώρα η ανεργία άρχισε σταθερά να υποχωρεί!Γιατί πριν λίγο καιρό η συζήτηση ήταν πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτή η ύφεση. Ενώ τώρα που άρχιζει η ανάκαμψη, αυτό που μας απασχολεί πλέον, είναι πόσο γρήγορα θα αναπτυχθούμε τα επόμενα χρόνια. Είναι αυτή η αλλαγή σκηνικού που δίνει κουράγιο στον ελληνικό λαό, ακόμα και μετά από την πιο εξοντωτική κούραση».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για ψευτοπροοδευτικούς που ενώ θεωρούν βαρίδι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων, «τώρα τρέχουν για προσκύνημα πότε στο Αγιον Ορος και πότε στο Βατικανό».

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν κατάφερε ακόμα να γίνει» και πρόσθεσε πως τώρα που φτιάχνουν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει περισσότερους ψηφοφόρους, καθώς «η επιστροφή στο «λεφτά υπάρχουν» τρομάζει περισσότερο.

«Παίζουν με πράγματα που είναι πιο πάνω από το μπόϊ τους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «αθεράπευτο λαϊκισμό».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτοί που κάποτε ήταν αλληλέγγυοι με τα κινήματα των φονταμενταλιστών, που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους, θέλουν τώρα να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.

«Δείτε ποιοι κάνουν την χώρα φυσιολογική στον σύγχρονο κόσμο και ποιοι θέλουν να την γυρίσουν πίσω» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως η αντιπολίτευση «φανατίζει κάποιους, αλλά τρομάζει πολλούς περισσότερους», καθώς «τρομάζουν οι υποσχέσεις για παροχές με δανεικά και «τα μισόλογα που κρύβουν πίσω τους σχέδια για αληθινή φορολογική επιδρομή».

Από το ’74 και μετά

Κάνοντας αναδρομή στην πορεία της ΝΔ από το 1974 ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε γερές ρίζες, πατάμε γερά στο παρόν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον».

Είπε ακόμη ότι η παράταξη πολεμήθηκε από πολλούς και μάλιστα είχε και θύματα, αναφερόμενος στην δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

Αναφερόμενος στη δική του διακυβέρνηση είπε ότι κάποιοι τον προειδοποίησαν πως πήρε μια χειροβομβίδα στα χέρια του: «Κράτησα τη χειροβομβίδα και δεν την άφησα να σκάσει» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο»

Ο Αντώνης Σαμαράς επάνελαβε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, προσθέτοντας πως «έχουμε τη δυνατότητα να σταθούμε την επόμενη χρονιά και χωρίς τα χρήματα του τωρινού Μνημονίου».

Όπως επισήμανε, η χώρα βγαίνει από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους, τερματίζοντας μια πορεία έξι χρόνων ύφεσης και γίνεται πραγματικότητα η υπόσχεση της κυβέρνησης για τερματισμό της οικονομικής κρίσης.