Ενας ρωσικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταφέροντας τριμελές πλήρωμα στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρώτη ρωσίδα κοσμοναύτης η οποία θα υπηρετήσει στο αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό «φυλάκιο».

Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε από τη στέπα του Καζακστάν στις 23:25 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης μεταφέροντας τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντερ Σαμοκουτγιάεφ, τον αμερικανό αστροναύτη Μπάρι Γουίλμορ και τη ρωσίδα κοσμοναύτη Ελένα Σερόβα.

«Ολοι μέσα στο σκάφος νιώθουμε καλά» ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης προς το κέντρο ελέγχου του κοσμοδρομίου ο Σαμοκουτγιάεφ.

Ενα λούτρινο κουνελάκι με καρφιτσωμένη μια μικρή ρωσική σημαία που κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια του πληρώματος άρχισε να «επιπλέει» σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μετά από περίπου εννέα λεπτά από την έναρξη της διαστημικής πτήσης, σημάδι ότι όλα πήγαν καλά. «Η κάψουλα είναι πλέον με ασφάλεια σε τροχιά», ανακοίνωσε μετά από λίγο η NASA.

Θα παραμείνουν για 170 ημέρες

Το πλήρωμα αναμένεται να φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου έξι ώρες μετά την εκτόξευση του Σογιούζ από το Μπαϊκονούρ όπου θα ενωθεί με την ομάδα του κοσμοναύτη Μαξίμ Σουράγιεφ, του αμερικανού αστροναύτη Ρέιντ Γουίσμαν και του γερμανού αστροναύτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Αλεξάντερ Γκέρστ.

Το πλήρωνα με επικεφαλής τον Σουράγιεφ, που επανδρώνει τον διαστημικό σταθμό από τον Μάιο, αναμένεται να επιστρέψει στη Γη τον Νοέμβριο. Το νέο πλήρωμα θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για 170 ημέρες μέχρι τον Μάρτιο του 2015.

Η 38χρονη Σερόβα έχει εκπαιδευτεί ως μηχανικός της διαστημικής βιομηχανίας και είναι μόλις η τέταρτη ρωσίδα στην ιστορία που πετάει στο διάστημα αλλά η πρώτη που θα εργαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από την έναρξη της λειτουργίας του το 1998.

Η προκάτοχός της η Ελένα Κοντάκοβα είχε κάνει τη δεύτερη και τελευταία πτήση της στον ρωσικό διαστημικό σταθμό Μίρ το 1997 ως μέρος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου της NASA. Ο Μίρ που ήταν το επίτευγμα της σοβιετικής διαστημικής τεχνολογίας βρισκόταν σε τροχιά από το 1986 μέχρι το 2001.

Η πρώτη γυναίκα στη Γη που πέταξε στο διάστημα ήταν η θρυλική ρωσίδα Βαλεντίνα Τερέσκοβα το 1963, η οποία έμεινε στην ιστορία με το όνομα κλήσης της σε αυτή την πτήση «Τσάικα» που στα ρωσικά σημαίνει «γλάρος».