«Ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης» στο θέμα της μετάδοσης της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ κατήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε ότι δεν είχε ουδεμία ανάμειξη στη ΝΕΡΙΤ, και κυρίως στο θέμα των ειδήσεων, σε ό,τι αφορά το θέμα της μετάδοσης της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν την Παρασκευή: «Ουδεμία επικοινωνία υπήρξε με το Μαξίμου πριν τις παραιτήσεις. Προφανώς παραιτήθηκαν στον εαυτό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, δεν παρίσταται σ’ αυτή πλην όμως ζητά την τηλεοπτική του κάλυψη. Μεγάλη υποκρισία».

Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ ζητά την κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Αντώνη Μακρυδημήτρη και Ροδόλφου Μορώνη, που παραιτήθηκαν από τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και υπεύθυνου προγράμματος της ΝΕΡΙΤ αντίστοιχα.

Η αποχώρηση των δύο ανδρών προκαλεί πολιτικές αναταράξεις, ειδικά από τη στιγμή που η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται από ορισμένους με την κάλυψη των δραστηριοτήτων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε δημοσίως ότι πίσω από την παραίτηση των Μακρυδυμήτρη και Μορώνη, κρύβεται η «ωμή παρέμβαση» της κυβέρνησης ώστε να μην μεταδοθεί ζωντανά η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι βρισκόταν σε προνομιακή επικοινωνία με το «μόρφωμα» (της ΝΕΡΙΤ) που δήθεν μποϋκοτάριζε», κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά στην τηλεοπτική κάλυψη της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

«Στο παρασκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ συναλλασσόταν (με τη ΝΕΡΙΤ) για να εξασφαλίζει τόσο την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και προνομιακή μεταχείριση και διπλάσια προβολή από όλα τα υπόλοιπα κόμματα» υποστήριξε η κυρία Βούλτεψη.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Καταφανής η αδυναμία της κ. Βούλτεψη να υπερασπιστεί την πρωτοφανή και πραξικοπηματική πράξη λογοκρισίας και να δώσει εξηγήσεις για τις παραιτήσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της ΝΕΡΙΤ.

» Τα ψέματα τελείωσαν για τον πρωθυπουργό, που επειδή ο ίδιος κρύβεται για μια ακόμη χρονιά από τη ΔΕΘ και δεν δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, θεωρεί ότι μπορεί να φιμώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Ασκήθηκαν πιέσεις»

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότιτο παρασκήνιο και οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την κυβέρνηση στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ ήταν που οδήγησε στη ρήξη και την παραίτησή τους.

«Δικαιούται ή δεν δικαιούται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει κάλυψη; Θέλουμε να καλυφθούν και οι δύο εκδηλώσεις, όπως γινόταν πάντοτε για όλους τους αρχηγούς. Αυτό γινόταν με τον Τσίπρα στο 4% και δεν θα γίνει τώρα, που είναι πρώτο κόμμα;»αναρωτήθηκε λίγο αργότερα ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

Λίγο μετά τη 1 μ.μ. η Κουμουνδούρου εξέδωσε και δελτίο Τύπου κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα στη ΝΕΡΙΤ» και «πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κυβερνητική μεθόδευση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι πρωτοφανής για τα μεταπολιτευτικά χρονικά η κυβερνητική μεθόδευση ώστε να μη μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο το βράδυ.

» Είναι τόσο προκλητική αυτή η λογοκριτική πρακτική, με παρέμβαση μάλιστα προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που προκάλεσε την παραίτηση ακόμα και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, του προέδρου της Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή Ρ. Μορώνη.

» Μπροστά στον πανικό λόγω των αδιεξόδων της πολιτικής της και της αποσύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καταφεύγουν στο μόνο δρόμο που γνωρίζουν, τα πραξικοπήματα και τον αυταρχισμό, δίνοντας δείγματα το πώς επιδιώκουν να οργανώσουν την προεκλογική αντιπαράθεση.

» Τους φοβίζει η ανάδειξη του εναλλακτικού πολιτικού μηνύματος ελπίδας και προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί με συγκεκριμένη κυβερνητική δέσμευση αύριο στο Βελλίδειο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

» Ό,τι και αν επινοήσουν δεν σώζονται.

»Τους καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσουν την πραξικοπηματική τους ενέργεια».

Τσούκαλης: Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα της ΝΕΡΙΤ

Η εμφανής κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ΝΕΡΙΤ, μετά τις παραιτήσεις αλλά και την εισαγγελική έρευνα για τις προσλήψεις στην εταιρεία, οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη να στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο τηςΕπιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζητώντας την άμεση ενασχόληση της Επιτροπής με το θέμα.

«Οι παραιτήσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου και υπεύθυνου του προγράμματος της εταιρείας Ροδόλφου Μορώνη, καθώς επίσης και η εισαγγελική έρευνα για τις συνθήκες διενέργειας του διαγωνισμού πρόσληψης στη ΝΕΡΙΤ A.E., έχουν προκαλέσει τις εύλογες ανησυχίες για το διαφανή, αντικειμενικό και ποιοτικό χαρακτήρα της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης και κατόπιν τούτων καθίσταται επιτακτική η άμεση ενασχόληση της Επιτροπής μας με το συγκεκριμένο θέμα.

» Στο πλαίσιο της διερεύνησης του θέματος, πρέπει να κληθούν το συντομότερο δυνατό τα μέλη της διοίκησης, με πρώτους απ’ όλους τους κ.κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη και Ροδόλφο Μορώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Νίκος Τσούκαλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ:

«Οι παραιτήσεις μελών της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ αποκαλύπτει ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα με την ιδιοκτησιακή αντίληψη του παρελθόντος.

» Οι κυβερνητικοί παράγοντες που υπέγραψαν τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση των ανοιχτών πολιτικών παρεμβάσεων».