Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές με απόφασή του ως την εκπνοή του 2014, όταν και αναμένεται να κριθεί η κύρια προσφυγή. Ειδικότερα έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη καταστηματάρχες, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι.

Η απόφαση προκλήθηκε ύστερα από προσφυγές ομοσπονδιών εμπόρων και υπαλλήλων με αίτημα να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική αλλά και ενάντια στη Σύμβαση της Γενεύης η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης (7.7.2024) να λειτουργήσουν πιλοτικά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Στην απόφαση τονίζεται ότι το μέτρο δεν οδηγεί στην αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων και στη μείωση της ανεργίας· αντίθετα, κρίνεται ότι είναι δυσεπανόρθωτη η βλάβη των υπαλλήλων στο δικαίωμα «του ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης από κοινού με την οικογένειά τους της κοινής αργίας της Κυριακής και της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων από κοινού».

Επίσης επικαλούνται ότι οι εμπλεκόμενοι εμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

Το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι προσφεύγοντες ανεπανόρθωτη είναι και η οικονομική τους βλάβη. Με βάση μελέτες οίκων του εσωτερικού και του εξωτερικού που δεν αμφισβητούνται ούτε από τη διοίκηση, η βλάβη αυτή δεν μπορεί να διορθωθεί.

Οι δικαστές αμφισβητούν και τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται η διοίκηση. Τους θεωρεί κατώτερους σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και εμπόρων. Επικαλούνται και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του εξωτερικού για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Σε σχέση με τις ανάγκες του τουρισμού η Ολομέλεια συστήνει στην Περιφέρεια να ορίσει με εγκύκλιο τις περιοχές όπου πρέπει να λειτουργούν και Κυριακή τα καταστήματα υπό τον όρο να μην είναι πολυκαταστήματα.

Την απόφαση έλαβε η Επιτροπή Αναστολών υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την κυρία Μαρία Καραμανώφ. Η απόφαση του υπουργείου αναστέλλεται ως την τελική κρίση της κυρίας προσφυγής από την Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.