«Υπάρχει θέμα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπάρχουν €80 δισ. σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Υπογράμμισε δε, ότι η διευθέτηση του ζητήματος είναι ένα κομμάτι του σχεδιασμού για την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς και στο θέμα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας είπε ότι το θέμα «δεν συζητήθηκε με την τρόικα, ούτε με κανέναν άλλον. Δεν είναι θέμα των συζητήσεων πριν το Δεκέμβριο που είναι η ώρα τους», εννοώντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν όταν λήγει η προστασία που υπάρχει. Τόνισε ότι στο τραπέζι με τους δανειστές έθεσε και την πρόταση που έκανε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δηλαδή τη χορήγηση επιπλέον δανείων στις επιχειρήσεις με το ΕΣΠΑ.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια, σημείωσε, ότι η σχετική συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι έχει πολλές παραμέτρους. «Η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις» είπε ο Νίκος Δένδιας, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι δική τους ευθύνη η πτώση του τζίρου, αλλά της κρίσης».

Ο υπουργός εξήγησε πως οι μικρομεσαίες επιχειρηματίες που έχουν έως δέκα εργαζόμενους αποτελούν το 70% του ελληνικού επιχειρείν, και βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διατήρηση και, εφόσον είναι δυνατό, την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τόνισε πως 100.000 μικρομεσαίες εταιρείες οφείλουν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η ελληνική πολιτεία «θέλει να τις προστατεύσει».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η κρατική μέριμνα δεν θα αφορά τους «μπαταχτσήδες, αυτούς που εκμεταλλεύονται την κρίση» λέγοντας ότι «δεν γίνεται να υπάρχει φτωχή επιχείρηση με πλούσιο επιχειρηματία».

Μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί το 2016», εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μη βγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία και έκλεισε λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή «οι εκλογές θα έκαναν μεγάλη ζημιά στον τόπο και την κοινωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από