Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία υπεγράφη μεταξύ του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο εκπρόσωπος των ανταρτών.

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Την είδηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι.

Σύμφωνα με πηγή που ήταν κοντά στις συνομιλίες στο Μινσκ, η συμφωνία περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο πλευρών θα παραμείνουν σε θέσεις-κλειδιά. Επίσης, ο ΟΑΣΕ θα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

«Πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να σταματήσει το αιματοκύλισμα» δήλωσε ο Ποροσένκο.

Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματικός διεθνής έλεγχος» της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

O Ποροσένκο δήλωσε επίσης ότι η απελευθέρωση κρατουμένων πιθανόν θα γίνει το Σάββατο.

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν βόρεια του Ντονέτσκ, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκεχειρίας, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη Μαριούπολη οι εχθροπραξίες σταμάτησαν μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για την εκεχειρία.

Το Κρεμλίνο καλωσόρισε την επίτευξη συμφωνίας και εξέφρασε την ελπίδα η τήρησή της να είναι υπό στενή παρακολούθηση.

Η ρωσική προεδρία «καλωσορίζει την υπογραφή του πρωτοκόλλου στο Μινσκ», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Πεσκόφ επισήμανε πως η συμφωνία ακολουθεί τις πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβαν ο Πούτιν και ο Ποροσένκο, και πρόσθεσε πως η Μόσχα «ελπίζει πως όλες οι πρόνοιες που περιλήφθηκαν στο έγγραφο και οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα τηρηθούν αυστηρά και θα επαληθευτούν διεξοδικά από τα μέρη» και πως «η διαπραγματευτική διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου η κρίση στην Ουκρανία διευθετηθεί πλήρως».

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Ο Σερχίι Ταρούτα, κυβερνήτης της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ – όπου μαίνονταν μάχες νωρίτερα – επιβεβαίωσε επίσης ότι υπεγράφη συμφωνία και πρόσθεσε ότι αναμένει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειές της.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (ΛΔΝ) ανακοίνωσε επίσης την κήρυξη εκεχειρίας με την υπογραφή του πρωτοκόλλου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Twitter.

Oμως ένας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, είπε πως η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία. «Η εκεχειρία δεν σημαίνει ότι τερματίζεται η πολιτική μας για την απόσχιση» από την Ουκρανία, είπε ο Πλοτνίτσκι στους δημοσιογράφους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για υπογραφή «συμφωνίας 14 σημείων» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήσαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του ΟΑΣΕ.

Η συνεδρίαση στο Μινσκ έγινε την ίδια ώρα με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες. Η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα μπορεί να αναπτύσσεται εντός λίγων ημερών και στοχεύει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας μέσω της ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής στα ανατολικά. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει τη Μαριούπολη, το ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική, πληροφορία την οποία διαψεύδει το Κίεβο.

Πυρά ελαφρών όπλων και πυροβολικού ακούγονταν επίσης στο Ντονέτσκ, το βασικό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, που σύμφωνα με το Κίεβο παραμένει υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.

Η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι οι δυνάμεις της προσπαθούν να απωθήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές χάλυβα αλλά και επιβλέπει κρίσιμης θαλάσσιες οδούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

Στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση διαρκεί έξι μήνες, λίγοι τρέφουν πραγματικά την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα κρατήσει και ορισμένοι στην ουκρανική πλευρά θεωρούν ότι θα ευνοήσει τον εχθρό τους.

«Μια εκεχειρία θα ήταν καταστροφή, θα τα χάσουμε όλα. Μαχόμενοι μπορούμε να αντισταθούμε στην εισβολή και να τους απωθήσουμε. Με μια εκεχειρία θα ανασυνταχθούν και θα συνεχίσουν έπειτα από λίγο καιρό», δήλωσε ένας ουκρανός στρατιώτης.

Ενας άλλος ουκρανός στρατιωτικός δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο – ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του NATO η οποία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Νιούπορτ της Ουαλίας – θα «πρόδιδε τη χώρα» εάν τασσόταν υπέρ ενός ειρηνευτικού σχεδίου αυτή τη στιγμή. «Αν επιλέξει ένα ειρηνευτικό σχέδιο τότε όλοι οι αυτοί οι νεκροί και όλοι αυτοί οι διωγμένοι και όλα αυτά τα σπίτια που κάηκαν και οι δουλειές που χάθηκαν και τα χρήματα που χάθηκαν ήταν όλα για το τίποτα», είπε.

Σκεπτικισμός επικρατεί και στην άλλη πλευρά. «Πολύ αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα επιλέξει την εκεχειρία. Ο Ποροσένκο μπορεί να την ανακοινώσει για το στρατό, αλλά υπάρχουν και τα τάγματα του Κολομόισκι», δήλωσε ο Ντένις, 22 ετών, ένας πληροφορικός που δούλευε σε μια εταιρεία συντήρησης Η/Υ πριν αυτή κλείσει λόγω των μαχών.

Αναφερόταν στον Ιχόρ Κολομόισκι, έναν πλούσιο επιχειρηματία και κυβερνήτη της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, ο οποίος συμβάλλει στη χρηματοδότηση εθελοντών οι οποίοι πολεμούν εναντίον των αυτονομιστών.

«Όταν είχε ανακοινωθεί η πρώτη εκεχειρία από τον Ποροσένκο, ο Κολομόισκι είχε πει ότι δεν ίσχυε τέτοιο πράγμα και έδωσε διαταγή στα τάγματά του να συνεχίσουν να διαλύουν την πόλη και τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος.