Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην «επίπονη», όπως την χαρακτήρισε, οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, σύμφωνα με συνέντευξή της που μεταδόθηκε από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

«Αυτό που είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, είναι να συμμετέχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Έχει τα μέσα για να το πράξει», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τη διεθνή αξιωματούχο, η Γερμανία διαθέτει πράγματι «περιθώρια ελιγμών», όπως έδειξαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη χώρα.

«Διαπιστώνει κανείς ότι κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις προέκυψαν περιθώρια ελιγμών. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα διευρυνθεί και θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde πως πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία «έχει παγιδευτεί στην πολιτική της λιτότητας».

Ο Μοντεμπούρ πρόσθεσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον «να άγεται και να φέρεται».

Ερωτηθείσα από το RTS αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στη «λιτότητα» και την «ανάκαμψη», η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα. Είχαμε μια πολύ ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών. Ευτυχώς το 2014, 2015, αυτή η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι πολύ πιο ασθενής. Αυτή η ρύθμιση μας φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό».