Η πολυπλοκότητα, ο οικονομικός πλούτος και η στρατιωτική ισχύς των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες που μπορεί να ξεπεράσει την απειλή της Αλ Κάιντα, ανέφερε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ θεωρεί ότι το Ισλαμικό Κράτος θα παραμείνει ένας υπαρκτός κίνδυνος όσο οι μαχητές του θα μπορούν να βρουν ασφαλή καταφύγια σε ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας. Ο αμερικανός επιτελάρχης Μάρτιν Ντέμπσεϊ είπε ευθέως ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία.

«Στην ερώτησή σας, αν η οργάνωση μπορεί να καταπολεμηθεί χωρίς να γίνει δράση κατά των στελεχών του που βρίσκονται στη Συρία η απάντηση είναι όχι» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα Παρασκευή στο Πεντάγωνο. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι ευρωπαίοι ή και οι αμερικανοί τζιχαντιστές που ριζοσπαστικοποιήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χέιγκελ είπε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.«Πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε ο Χέιγκελ.

«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα»

Ο πολιτικός επικεφαλής του Πενταγώνου εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας και σάρωσε στο βόρειο Ιράκ κατά τους τελευταίους μήνες της σουνιτικής εξέγερσης στην περιοχή.

Ερωτηθείς εάν η σκληροπυρηνική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση θέτει μια απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Χέιγκελ είπε ότι είναι «τόσο περίπλοκη και καλά χρηματοδοτούμενη ομάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε οργάνωση που εμείς γνωρίζουμε».

«Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι παρά πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε».

Ο Χέιγκελ μίλησε στους δημοσιογράφους ενόσω οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη και μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 89 εξόδους εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεδίωξε να περιορίσει τη νέα αμερικανική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ στην προστασία των αμερικανών διπλωματών και των πολιτών που είναι σε άμεση απειλή. Ακόμα και μετά το φρικιαστικό τρόπο που δολοφονήθηκε ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ ο Ομπάμα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμη στρατιωτική εμπλοκή του είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αλλά οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει αποκλειστεί μια κλιμακούμενη στρατιωτική δράση εναντίον των ακραίων τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν αυξήσει τις ευθείες απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. «Δεν έχουμε λάβει απόφαση για ανάληψη επιπλέον δράσεων αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους αν αυτό κριθεί αναγκαίο» είπε ο Μπεν Ρόουντς ένας ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα.