Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών χαιρέτησε την Τρίτη την ολοκλήρωση της καταστροφής στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου των αποθεμάτων του συριακού οπλοστασίου χημικών όπλων τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των ιδιαίτερα τοξικών αερίων σαρίν και μουστάρδας. Οι χημικές ουσίες είχαν παραδοθεί στη διεθνή κοινότητα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Τα χημικά της Συρίας εξουδετερώθηκαν πάνω στο πολεμικό πλοίο USS Cape Ray που διασχίζει τη Μεσόγειο θάλασσα σε διεθνή ύδατα, και το οποίο είχε ειδικά διαμορφωθεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Στο USS Cape Ray είχαν μεταφερθεί οι πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και η καταστροφή τους με τη μέθοδο της υδρόλυσης ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου.

Την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Ασαντ επόπτευσε ο διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW). Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι οι χημικές ουσίες που καταστράφηκαν προορίζονταν για την κατασκευή των αερίων σαρίν και μουστάρδας τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις με χημικά όπλα.

Συνολικά καταστράφηκαν 581 τόνοι «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και 19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κυβερνήτη του πλοίου USS Cape Ray ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσάκ Χέιγκελ τον συνεχάρη για την «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη».

Το απόθεμα των συριακών χημικών όπλων που είχε παραδοθεί από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ «εξουδετερώθηκε» στο κατάστρωμα του αμερικανικού πολεμικού USS Cape Ray στη Μεσόγειο Θάλασσα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

O αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ μίλησε για «εξουδετέρωση, στη θάλασσα, του πιο επικίνδυνου από τα αποθέματα των χημικών της Συρίας».

Ομπάμα: Σημαντικό αποτέλεσμα

«Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) επετεύχθη ένα σημαντικό αποτέλεσμα μετά τη συνεχή προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής με την εξουδετέρωση του συριακού αποθέματος που μας είχε παραδοθεί», ανέφερε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σημαντικό ορόσημο» στις διεθνείς προσπάθειες για την καταστροφή των χημικών όπλων του καθεστώτος Ασαντ. Οπως είπε ο Ομπάμα η καταστροφή του αποθέματος αυτού από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμά του.

Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις «αποκλίσεις και παραλείψεις στα στοιχεία που παραδόθηκαν από τη Συρία προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων και την πληροφορία ότι (χημικά όπλα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται» από το συριακό καθεστώς, στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα διασφαλίσουν ότι η Συρία θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Η μεταφορά των χημικών ουσιών και η καταστροφή τους είναι το αποτέλεσμα της προσχώρησης της Συρίας στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων τον Οκτώβριο του 2013, ως μέρος της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας που επετεύχθη και απέτρεψε την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού στο τέλος του καλοκαιριού του 2013.

Η καταστροφή των χημικών όπλων έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη της επίθεσης με χημικά που σκότωσε περισσότερους από 1.000 πολίτες της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, και η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.