Τους 41 βαθμούς φτάνει, σύμφωνα με την ΕΜΥ η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά ανήμερα της Παναγίας, ενώ στα νησιά ο υδράργυρος βρίσκεται δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερα.

Ανάσα δροσιάς αναμένεται από τη Δευτέρα.

Στους δήμους, λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους δεν έχουν κλιματισμό.

Στον Δήμο Αθηναίων, ανοιχτές είναι την Παρασκευή κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας. Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος καλεί επίσης, τους πολίτες, να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος παρέχει κλιματιζόμενους χώρους σε δύο ΚΑΠΗ, στις οδούς Σαχτούρη 1 και Αλεξανδρείας 27 και στο Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, στην οδό Μοναστηρίου 62. Οι χώροι θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και το Σάββατο 16 Αυγούστου.

Ανοιχτοί για το κοινό θα είναι επίσης οι κλιματιζόμενοι χώροι στο Συνεδριακό Κέντρο της Helexpo «Ιωάννης Βελλίδης», στο χώρο της ΔΕΘ, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κλιματιζόμενους χώρους παρέχει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών: στο δημαρχείο, στο Γ’ ΚΑΠΗ – ΚΗΦΗ στην οδό Μεσολογγίου), το Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Κουντουριώτη και το Γ’ ΚΑΠΗ στη Λεωφόρο Όχι.

Έκτακτα προληπτικά μέτρα για την παροχή βοήθειας στους πολίτες λαμβάνει και ο Δήμος Πειραιά. Μέχρι και το Σάββατο 16 Αυγούστου 2014, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:

ΚΑΠΗ Α1

Διεύθυνση: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37

Τηλέφωνο: 210 4511216, 210 4511385

ΚΑΠΗ Β1

Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 9-11

Τηλέφωνο: 210 4134052, 210 4134130

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εν όψει του καύσωνα υπενθυμίζει στους πολίτες τα βασικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

Λήψη ελαφριάς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.

Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασιακά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.