Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν πλήρως» τον πρόεδρο του Ιράκ Φαούντ Μασούμ ως εγγυητή του Συντάγματος, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι κατηγόρησε τον ιρακινό πρόεδρο για παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Ιράκ.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω εξαναγκασμού ή χειραγώγησης της συνταγματικής ή δικαστικής διαδικασίας» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε δήλωσή της.

Οπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ιράκ και είναι σε επαφή με τους ιρακινούς ηγέτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι ότι με τις ενέργειές του υποδαυλίζει την κρίση ασφαλείας στο Ιράκ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι από το βράδυ της Κυριακής ειδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό αλ-Μαλίκι είχαν αναπτυχθεί σε στρατηγικούς τομείς της Βαγδάτης αφότου ο ιρακινός πρωθυπουργός μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματός του αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις για να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια τρίτη θητεία.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ιράκ για παραβίαση του Συντάγματος σε μια σκληρή ομιλία που πιθανόν να προκαλέσει πόλωση και να βαθύνει τις πολιτικές εντάσεις ενόσω η σουνιτική εξέγερση μαίνεται.

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι που θεωρείται αυταρχικός πολιτικός ηγέτης με βαθιές θρησκευτικές προεκτάσεις αψήφησε την έκκληση των άλλων εθνικών ομάδων του Ιράκ, όπως οι σουνίτες και οι κούρδοι, αλλά και ορισμένων σιιτών καθώς και περιφερειακών πολιτικών με σχέσεις στο Ιράν να κάνει στην άκρη ώστε να σχηματιστεί ένα λιγότερο πολωτικό σχήμα που μπορεί να ενώσει τους ιρακινούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.