Στη βούληση της κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν «τελειώσουμε το Δεκέμβριο» με τα μνημόνια, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.

Ο κ. Χαρδούβελης, απευθυνόμενος στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, παρουσίασε τους βασικούς άξονες στους οποίους δίνει βάρος η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η κυβέρνηση αναζητά μια «συνολική λύση» στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια, λέγοντας πως «οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία».

«Εχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που σχετίζεται με το θέμα των «κόκκινων» δανείων, κάτι που χαρακτήρισε ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα.

«Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει εν συνόλω των οικονομία», τόνισε, λέγοντας πως πρέπει να ξεφύγουμε από την έννοια ότι η επιχείρηση είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι μόνο δική μας.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην απλοποίηση της φορολογίας λέγοντας πως χρειάζεται να περάσουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων.

«Αυτό το «ράβε-ξήλωνε» του παρελθόντος, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι μόνο το φορολογικό σύστημα, είναι οι διάφορες πολιτικές για τα φάρμακα, για το χωροταξικό, για οτιδήποτε. Νομίζω ότι η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο «πατερούλης» που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο «κακός πατέρας» που δεν σου κάνει αυτό που θες», σημείωσε με νόημα.

Ο υπουργός εστίασε στο γεγονός ότι έχουν αρχίσει και έρχονται κεφάλαια στην Ελλάδα και πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον φέτος σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι για αγορές περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Επεσήμανε δε πως σε αυτή την περίοδο που είναι μια περίοδος δυσκολιών, η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να έχει ένα όραμα για επέκταση, για μεγέθυνση και μια νέα ψυχολογία συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο.

«Οποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί τον έξυπνο επιχειρηματία, αυτόν που βλέπει μπροστά από αυτόν που δεν δεσμεύεται και νομίζει ότι το σήμερα είναι αυτό που λένε οι οικονομολόγοι «a random walk»», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αρχαιοελληνική ρήση «χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι» (δυσκολότερο να διατηρήσεις ένα επίτευγμα απ΄ ό,τι να το κατακτήσεις) ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ούτε μετά τη στιγμή κατά την οποία οι δανειστές μας «θα σηκωθούν και θα φύγουν».

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε αν τελειώσουμε το Δεκέμβριο με τα μνημόνια να ξαναπάμε στα παλιά», προσθέτοντας πως πρέπει ο κόσμος να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις και να τις κάνει δικές του.