Την έρευνα για την πρωτοφανή κατάρριψη του Boeing στην ανατολική Ουκρανία περιμένουν εναγωνίως όλες οι πλευρές, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει σοκαριστεί από το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 295 επιβαίνοντες. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διαμήνυσαν στον ΟΑΣΑ ότι θα δώσουν πρόσβαση στο, υπό τον έλεγχό τους, σημείο της συντριβής για την έρευνα, ενώ οι ΗΠΑ καλούν το Κίεβο σε παύση πυρός για την αποστολή των συνεργείων. Πύραυλο εδάφους-αέρος, πιθανότατα τύπου που έχουν όλες τα εμπλεκόμενα μέρη, βλέπουν οι ΗΠΑ, Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το πρωί της Παρασκευής, αξιωματούχοι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε πως οι φιλορώσοι ένοπλοι συμφώνησαν να δώσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι ένοπλοι, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, είχαν τηλεδιάσκεψη με αξιωματούχους του Κιέβου, της Μόσχας και του Οργανισμού.

H έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος είναι εμπρηστικό ζήτημα για όλες τις πλευρές: Το βάρος του εγκλήματος θα βαρύνει κρισιμότατα στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο της ουκρανικής κρίσης, για αυτό και αρκετοί εμπειρογνώμονες διεθνώς καλούν τις τελευταίες ώρες η έρευνα να γίνει υπό έναν ανεξάρτητο φορέα που θα έχει την υποστήριξη αριθμού χωρών.

Έντονες ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται για το σημείο της συντριβής και το ενδεχόμενο να φαλκιδευτούν στοιχεία. Η αξιοπιστία της έρευνας, η οποία φαίνεται ήδη από το πρώτο 24ωρο να τίθεται εν αμφιβόλω, είναι καθοριστική για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Φυσικά, τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις όσο και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά της Ουκρανίας έσπευσαν αμέσως μετά την κατάρριψη να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο -χωρίς ωστόσο καμία πλευρά να είναι σε θέση να δώσει κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς της.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πιθανότερο πως η κατάρριψη έγινε με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου SA-11, SA-17 ή SA-20 (όλοι ρωσικής κατασκευής). Η εκτίμηση δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να φανεί ο υπαίτιος, καθώς ουσιαστικά και οι δύο πλευρές έχουν πρόβαση σε τέτοια μέσα, ενώ στην παρούσα φάση οι εικασίες περισσεύουν αλλά τα στοιχεία λείπουν.