Ακούγαμε γι’ αυτές, αλλά δεν τις βλέπαμε. Εμοιαζαν με απαγορευμένο καρπό στον ποδοσφαιρικό παράδεισο.

Οι WAGs, όπως έχει καθιερωθεί να αναφέρονται από τα βρετανικά ταμπλόιντ από το ακρωνύμιο wives and girlfriends (σύζυγοι και φιλενάδες των αθλητών), θεωρούνται ο χειρότερος εχθρός για κάθε προπονητή σε μεγάλη διοργάνωση.

Και όχι άδικα. Πρώτες οι WAGs των άγγλων ποδοσφαιριστών αναστάτωναν τις εξέδρες και είχαν μόνιμη θέση στις πρώτες σελίδες των ταμπλόιντ, κάνοντας διαγωνισμό για την πιο σέξι εμφάνιση ή ποια θα κάνει τα περισσότερα ψώνια. Υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν ο σουηδός εκλέκτορας των Λιονταριών Σβεν Γκόραν Ερικσον, ο οποίος στο Μουντιάλ του 2006 είχε επιτρέψει στις WAGs να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να περνούν χρόνο με τους συντρόφους τους ποδοσφαιριστές μεταξύ των αγώνων και των προπονήσεων. Η Βικτόρια Μπέκαμ και οι υπόλοιπες είχαν μετατρέψει σε τσίρκο την αποστολή με τα καμώματά τους και τις ομαδικές εξόδους για ψώνια σε πανάκριβα μαγαζιά, δίνοντας τροφή στα τα εξώφυλλα των σκανδαλοθηρικών εντύπων.

Οι Αγγλοι έπαθαν κι έμαθαν. Με απόφαση του προπονητή τους Ρόι Χότζσον απαγορεύτηκε στις WAGs να ταξιδέψουν στη Βραζιλία, τουλάχιστον ως γκρουπ.

Ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ αμφισβήτησε ωστόσο την απόφαση του Χότζσον, αλλά και των άλλων ομοσπονδιακών προπονητών που συντάχθηκαν μαζί του, υποστηρίζοντας ότι οι WAGs δεν επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά μία ομάδα.

Ο Λουίς φαν Γκάαλ και ο Γιόαχιμ Λεβ κατάφεραν να αποδείξουν ότι τελικά οι WAGs μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.

Η παρουσία πανέμορφων Γερμανίδων στον αγωνιστικό χώρο του Μαρακανά αμέσως μετά τη λήξη του τελικού προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. «Πού τις είχαν κρυμμένες οι Γερμανοί;» αναρωτιόνταν ο Τύπος και οι φίλαθλοι.

Ηταν οι σύζυγοι και οι φιλενάδες των Πάντσερ που βρίσκονταν στο πλευρό των Γερμανών διεθνών με διακριτικό τρόπο σε όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ. Οι όμορφες Γερμανίδες ζούσαν εκ των έσω την ένταση και την αγωνία της ομάδας, γι’ αυτό στο τέλος πανηγύριζαν σαν να έπαιζαν οι ίδιες.

«Χρωστάω πολλά στην οικογένειά μου και τη σύντροφό μου, που πάντα πίστευαν σε μένα» ήταν η πρώτη δήλωση του σκόρερ του χρυσού γκολ της Γερμανίας στον τελικό Μάριο Γκέτσε. Και αμέσως έσκυψε και φίλησε στο μέτωπο την πανέμορφη Αν Καθρίν Μπρόμελ.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο Φαν Γκάαλ. Είχε δώσει εντολή οι ολλανδές WAGs να μείνουν σε ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ’ αυτό όπου είχε καταλύσει η αποστολή των Οράνιε.

Η παρουσία τους ήταν συνεχής, αφού πολλές από τις συζύγους των ολλανδών παικτών, όπως του Φαν Πέρσι και του Ρόμπεν, είχαν μαζί και τα παιδιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το πρώτο παιχνίδι με την Ισπανία, την οποία οι Ολλανδοί συνέτριψαν με 5-1, ο Φαν Γκάαλ αντί να απομονώσει τους παίκτες του, τους επέτρεψε να βρεθούν με τις συντρόφους τους.

«Η αρχή μου είναι ολόκληρη η εικόνα, το σύνολο του παίκτη. Εδωσα την άδεια στις συζύγους να επισκέπτονται το ξενοδοχείο ώστε να νιώθουν χαρούμενοι οι παίκτες» ήταν η άποψη του Φαν Γκάαλ.

Πράγματι, οι ολλανδοί παίκτες εμφανίζονταν χαρούμενοι τις ημέρες που δεν έδιναν αγώνες. Καθημερινά έπαιζαν με τα παιδιά τους, πήγαιναν βόλτα με τις συντρόφους τους –έως και ρακέτες στην παραλία της Ιπανέμα έπαιζαν. Για πολλούς ποδοσφαιριστές το Παγκόσμιο Κύπελλο έμοιαζε σαν να βρίσκονταν σε διακοπές.

Το ίδιο σύστημα ακολούθησαν και οι Ιταλοί, που έμοιαζαν περισσότερο σαν να πήγαιναν οικογενειακές διακοπές παρά για να αγωνιστούν σε Μουντιάλ. Ο Λουίς Σουάρες όμως τους δάγκωσε και τους πόνεσε…