Ηδιαπίστωση δεν είναι αυθαίρετη. Εχει ήδη γίνει επιχείρημα από στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, τα οποία εξηγούν για ποιον λόγο δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ημιώροφο του Τιτάνια για τη «μικρή ΔΕΗ». Αλλά θα πάνε απόψε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη για τον αιγιαλό.

Εκεί όπου το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τη συγκρότηση ενός «πλατιού» μετώπου με στόχο τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τον αιγιαλό.

Η ανταπόκριση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο ανοιχτό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για τον αιγιαλό αναμένεται να δώσει μία σειρά από ενδιαφέροντα ενσταντανέ –και όχι μόνο φωτογραφικά. Μετά τους θυελλώδεις καβγάδες φαίνεται ότι ήρθε η εποχή να φουντώσει και το ειδύλλιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, κι ας πέρασε από σαράντα κύματα.

Στην αναθέρμανση της σχέσης, όμως, δεν έπαιξε ρόλο μόνο το 1,5% που έλαβε η Δημοκρατική Αριστερά στις τελευταίες ευρωεκλογές αλλά και οι λεπτοί χειρισμοί από πλευράς Κουμουνδούρου. Η τελευταία, με την ιδιαίτερα προσεκτική φρασεολογία της για το θέμα αλλά και μέσω της επιστολής με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην επιστολή του Φώτη Κουβέλη, έδειξε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες των παλιών συντρόφων της Ανανεωτικής Πτέρυγας του Συνασπισμού. Και δούλεψε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση της λέξης «παλλαϊκό» από τη λέξη «πλατύ» σε ό,τι αφορά το μέτωπο για τον αιγιαλό, έπαιξε τον δικό της ρόλο.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, το εξήγησε αρκετά αναλυτικά χθες, από τον Βήμα FM. «Από την ώρα που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτά τα σφικτά χαρακτηριστικά, όπως έγινε με την πρόταση παλλαϊκού μετώπου με τη ΔΕΗ, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε».

Οπως είπε, «το παλλαϊκό μέτωπο όπως είχε συσταθεί για τη ΔΕΗ έθετε ζητήματα δράσης με βάση την κεντρική πολιτική σκηνή. Εμείς εκεί είμαστε αντίθετοι, γιατί δεν θέλουμε ένα θέμα που αφορά τη διαμόρφωση της συνεννόησης και μιας συμμαχίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να μετατρέπεται σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα κομματικής στρατηγικής. Από αυτή τη άποψη, κινούμαστε προσεκτικά προς όλα τα επίπεδα».

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση και εμπειρία σε εσωκομματικούς χειρισμούς υπογραμμίζει ότι η σημειολογία των λέξεων έχει τη δική της σημασία. Και εξηγεί: «Το παλλαϊκό μέτωπο, και ιστορικά είναι κάτι πολύ πιο μόνιμο και βαρύ. Πρόκειται για ένα μέτωπο που αγκαλιάζει όλο τον λαό για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Το πλατύ έχει διαφορά από το παλλαϊκό. Πάνε, για παράδειγμα, και σου χτίζουν έναν ελεύθερο χώρο μπροστά στο σπίτι σου, που προορίζεται για πάρκο. Τότε συγκροτείς ένα πλατύ μέτωπο διαμαρτυρίας στο οποίο μπαίνει και γείτονας, από τον βιομήχανο μέχρι τον εργάτη. Αυτή είναι η διαφορά».

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Η διατύπωση της πρόσκλησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά το μέτωπο ενάντια στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, είναι ενδεικτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και τη βιώσιμη οικονομία» είναι η διατύπωση η οποία οδηγεί τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ σήμερα το βράδυ στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Η σχεδόν ανεπαίσθητη λεκτική διόρθωση της Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά το προσκλητήριο για τον αιγιαλό, δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πράξη την πολιτική των διευρύνσεων.

«Εμείς θα υποδεχτούμε με αγκαλιές και φιλιά τους συντρόφους μας» υπογράμμιζε στέλεχος του στενού πυρήνα της ηγεσίας. «Και πιστεύουμε πως η ΔΗΜΑΡ μπορεί και πρέπει να μπει στην ελληνική Βουλή, ανεξαρτήτως του πώς θα προχωρήσουμε μαζί».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχουν τα εξής σενάρια για τη σχέση με την ΔΗΜΑΡ: είτε ανακάμπτει εκλογικά, κατεβαίνει αυτόνομα, καταφέρνει να μπει στη Βουλή και στη συνέχεια δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ· είτε, μέσω των δημοσκοπήσεων, ο στόχος του 3% δεν επιτυγχάνεται. Στην περίπτωση αυτή, οι σκέψεις που γίνονται στο επιτελείο του κόμματος είναι ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ κατεβαίνουν ως πρόσωπα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ διατηρεί την κομματική της υπόσταση, αλλά δεν κατεβαίνει στις εκλογές.

«Παρά τις διαφορές, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητα και χρήσιμα σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και είναι αυτονόητο πως θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να στηριχτεί μια συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Από τους θερμότερους υποστηρικτές της διεύρυνσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης υπογράμμισε χθες, από το Mega, ότι τελικός στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό. Οπως είπε, «δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε απλά πρώτο κόμμα, αλλά θέλουμε μια πλειοψηφία του 50% στη Βουλή και του 60% ή 70% στην κοινωνία για να μην είμαστε παρένθεση».

Ο κ. Βούτσης, όπως πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις «διανοητικές προσεγγίσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του υπευθύνου οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γ. Μηλιού, για διακυβέρνηση μόνο με αυτοδυναμία. Και εξήγησε πως «δεν φοβόμαστε ότι θα είμαστε παρένθεση. Ο κόσμος έχει αλλάξει, προσεγγίζει την ανάγκη για μια ιστορική τομή στα πράγματα. Δεν θέλει ούτε σοσιαλισμό ούτε κομουνισμό, αλλά θέλει κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιη φορολογία, εργασία».