Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ετέθη την Τρίτη υπό κράτηση από τις γαλλικές Αρχές για την υπόθεση του σκανδάλου αθέμιτης άσκησης επιρροής στο οποίο εμπλέκεται.

Ο Σαρκοζί κρατείται στην έδρα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς όπου προσήλθε για να καταθέσει το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τίθεται υπό κράτηση.

Ερωτηθείς για την κράτηση, ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ ανέφερε ότι «ο Σαρκοζί «υπόκειται στη δικαιοσύνη όπως και όλοι οι άλλοι. Οι Αρχές διερευνούν και πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η αθέμιτη άσκηση επιρροής τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 500.000 ευρώ. Ο Σαρκοζί έχασε την ασυλία του έπειτα από ποινική δίωξη που του ασκήθηκε έναν μήνα μετά την αποχώρησή του από την προεδρία της Γαλλίας, τον Ιούνιο του 2012.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την περίοδο οπου αναμενόταν η ανακοίνωση ότι ο Νικολά Σαρκοζί επιστρέφει στην πολιτική σκηνή, επιδιώκοντας να αναλάβει και πάλι την ηγεσία της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP, αξιωματική αντιπολίτευση).

Η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της δικαστικής αστυνομίας έχει τη δυνατότητα να θέσει τον Νικολά Σαρκοζί υπό κράτηση και να τον ανακρίνει επί ένα 24ωρο, διάστημα που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στις 8.00 (τοπική ώρα) στην έδρα της κεντρικής διεύθυνσης της δικαστικής αστυνομίας στη Ναντέρ, έξω από το Παρίσι.

Ο συνήγορός του Τιερί Ερζόγκ ετέθη τη Δευτέρα υπό κράτηση, όπως και δύο ανώτατοι δικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.

Οι δικαστικές Αρχές επιδιώκουν να εξακριβώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, με την υπόστήριξη του Τιερί Ερζόγκ, επεδίωξε να λάβει πληροφορίες από ανώτατο δικαστικό για έρευνα που αφορούσε το πρόσωπό του με αντάλλαγμα την εξασφάλιση υψηλού αξιώματος.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που άρχισε στις 26 Φεβρουαρίου, οι δικαστικές Aρχές επιδιώκουν επίσης να εξακριβώσουν εάν ο Νικολά Σαρκοζί ενημερώθηκε παρανόμως για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από