Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπό την πίεση ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ζητούν να αυξηθεί η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τη συριακή αντιπολίτευση, κάλεσε την Πέμπτη το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών σύρων ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τονίζεται ότι οι αντάρτες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά προτού αποφασιστεί να τους χορηγηθεί βοήθεια, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι μέρος του εξοπλισμού που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην αντιπολίτευση μπορεί τελικά να πέσει στα χέρια των εχθρών της Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα να αυξήσει τη βοήθεια που χορηγεί στη συριακή αντιπολίτευση, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή που μπορεί να αποκτήσουν στη Συρία οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Λεπτομερή σχέδια από το Πεντάγωνο
 
Τα χρήματα αυτά «θα βοηθήσουν τους Σύρους να αμυνθούν, να σταθεροποιήσουν τις ζώνες που είναι υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, να διευκολύνουν την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών, να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές απειλές», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ ζήτησε από τις υπηρεσίες του Πενταγώνου να αναπτύξουν λεπτομερή σχέδια που να αφορούν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών σύρων ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο στρατό των ΗΠΑ να «εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει κατάλληλα τα ελεγμένα στοιχεία της μετριοπαθούς συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης».

«Ο υπουργός Αμυνας έχει ζητήσει από το προσωπικό του υπουργείου να αρχίσουν να αναπτύσσουν πιο λεπτομερή σχέδια για τη διεξαγωγή της αποστολής εκπαίδευσης και εξοπλισμού, εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο» ανέφερε ο Κίρμπι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από