Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η ανεξαρτητοποίηση του κουρδικού θυλάκου στο βόρειο Ιράκ είναι ουσιαστικά «προκαθορισμένη» και ότι ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο το νέο κράτος, εάν σχηματιστεί.

Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικά σχέσεις με τους Κούρδους σε διάφορους τομείς από τη δεκαετία του 1960 -συνεργάζεται μαζί τους σε στρατιωτικά θέματα, σε ζητήματα πληροφοριών, συνάπτει οικονομικούς δεσμούς- εν μέρει διότι θεωρεί ότι η εθνική αυτή ομάδα, που αποτελεί μειονότητα σε πολλές χώρες, αποτελεί έναν σύμμαχό του έναντι των αράβων αντιπάλων του κι όχι μόνο.

Οι Κούρδοι έχουν εκμεταλλευτεί το χάος στο Ιράκ για να επεκτείνουν την αυτόνομη περιοχή τους: έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, πόλη όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Αυτά θα μπορούσαν να καταστήσουν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, που ονειρεύονται πολλοί μειονοτικοί, οικονομικά βιώσιμο.

Η Ουάσινγκτον όμως θέλει να αποκατασταθεί η ενότητα του Ιράκ, η οποία αμφισβητείται όλο και πιο έντονα. Την Τρίτη ο Τζον Κέρι επισκέφθηκε ιρακινούς κούρδους ηγέτες και τους προέτρεψε να επιδιώξουν στενότερη πολιτική ολοκλήρωση με τη Βαγδάτη.

Ο Κέρι συζήτησε με τον Λίμπερμαν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ την Πέμπτη στο Παρίσι.

«Οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτος»

«Το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μοιάζει να είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» της κρίσης αυτής, είπε ο Λίμπερμαν στον Κέρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μετέφερε ταυτόσημη εκτίμηση στον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πέρες δήλωσε πως είπε στον Ομπάμα ότι δεν θεωρεί πιθανή τη διατήρηση της ενότητας του Ιράκ χωρίς μια «μαζικής κλίμακας» στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων, και πρόσθεσε πως αυτό επιτείνει τον διαχωρισμό των Κούρδων από τη σιιτική πλειονότητα και τη σουνιτική μειονότητα στο Ιράκ.

«Οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτος, το οποίο είναι δημοκρατικό. Μια ένδειξη δημοκρατίας είναι η χορήγηση ισότητας στις γυναίκες» δήλωσε ο Πέρες.

Ο ίδιος εξάλλου επισήμανε πως η Τουρκία μοιάζει να αποδέχεται το status των Κούρδων και ότι τους βοηθά να πωλήσουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές. Οι ΗΠΑ διαφωνούν με τη μονομερή πρωτοβουλία του Κουρδιστάν για την πώληση αργού στις διεθνείς αγορές, μέσω Τουρκίας, χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

Οι αγωγοί της Τουρκίας…

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες το Reuters, η Τουρκία είχε υπογράψει συμφωνία με την ηγεσία των ημι-αυτόνομων κουρδικών περιοχών του βόρειου Ιράκ για μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω τουρκικών αγωγών.

Την υπογραφή της συμφωνίας είχαν διαρρεύσει στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στελέχη που βρίσκονταν κοντά στη διαδικασία. Η φερόμενη υπογραφή έγινε σε συνάντηση του Νετσιρβάν Μπαρζανί, «πρωθυπουργού» των ιρακινών κουρδικών περιοχών με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας είχε αρνηθεί τότε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

H ροή αργού πετρελαίου στον νέο αγωγό στις κουρδικές περιοχές στο Ιράκ θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, ανέφερε το Reuters, και θα συνδέεται με τον αγωγό Κιρκούκ-Τζεϊχάν για εξαγωγή πετρελαίου.