Ας φανταστούμε μια αμμώδη ακτή στην Καραϊβική πάνω στην οποία στέκονται δύο βρετανοί γρεναδιέροι φρουροί. Στον καταγάλανο ουρανό πετούν μερικοί γλάροι, ο ήλιος κρύβεται πίσω από ένα μικρό νησί αλλά οι δύο φρουροί, μέλη ενός από τα πιο ένδοξα συντάγματα του βρετανικού στρατού, είναι συνοφρυωμένοι. Στέκονται αντικριστά ώστε να μπορούν να κρατούν μια αιώρα στα χρώματα –μπλε, άσπρο, κόκκινο –της σημαίας των Los Ticos, των Κοσταρικανών. Πάνω ή μάλλον μέσα στην αιώρα που κρατούν οι δύο βρετανοί φρουροί έχει βυθιστεί ένας γιγάντιος καφέ βραδύπους. Στο δεξί του χέρι κρατάει ένα τεράστιο τσιγαριλίκι που προμηθεύτηκε (νόμιμα) από την Ουρουγουάη, στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα κομμάτι πίτσα που του πρόσφεραν κατά το πέρασμα του από την Ιταλία ενώ στο κεφάλι του φοράει το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ. Μακάριος και χαμογελαστός, κοιτάζει ψηλά και οραματίζεται πως θα καταφέρει να κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου.

Το συμπαθέστατο αυτό θηλαστικό που συναντάται στα τροπικά δάση της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής είναι ο πρωταγωνιστής μιας σειράς ψηφιακών εικόνων που σχεδίασε ο Κοσταρικανός Χάιμε Λούνα, διευθυντής δημιουργικού της εφημερίδας «The Tico Times», με αφορμή τις εξαιρετικές επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας του.

Εχοντας ταπεινώσει την Ουρουγουάη και την Ιταλία και αποκρούσει με επιτυχία την επίθεση της Βρετανίας, ο Βασιλιάς Βραδύπους –Sloth Kong, εκ του King Kong, όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τον ήρωα του ο Χάιμε –ξεκουράζεται ενόψει του αυριανού αγώνα με την Εθνική Ελλάδας. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον «όμιλο του θανάτου» –«είμαστε στον «όμιλο του θανάτου» αλλά σήμερα οι νεκροί είναι άλλοι», δήλωσε μετά τη νίκη επί της Ιταλίας και την πρόκριση της Κόστα Ρίκα στις 16 του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος Μπράιαν Ρουίς –επιτρέπει στους Κοσταρικανούς να ονειρεύονται, όσο και εμείς αν όχι και περισσότερο, ακόμη μία επιτυχία.

«ΠΛΟΥΣΙΑ ΑΚΤΗ». Αγνωστη αλλά ελκυστική, η «Πλούσια Ακτή» στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου, είναι μια σχετικά μικρή χώρα ανάμεσα στη Νικαράγουα και τον Παναμά. Γνωστή και ως η «Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής», εξαιτίας του υψηλού βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν οι 4,6 εκατομμύρια κάτοικοί της, της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που επικρατεί στη χώρα και της ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς της, η Κόστα Ρίκα αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Οι Τίκος αισθάνονται περήφανοι που είναι μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες του κόσμου που δεν διαθέτουν μόνιμο στρατό. Το ποσοστό αλφαβητισμού στη χώρα ξεπερνά το 95% ενώ το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι το πιο ανεπτυγμένο ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο ζωής των Κοσταρικανών να φτάνει το προσδόκιμο των κατοίκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός αλλά η χώρα διαθέτει και αξιόλογη αγροτική παραγωγή με κυρίαρχα προϊόντα τον καφέ, τις μπανάνες και τη ζάχαρη. Γνωστή για την προοδευτική περιβαλλοντική πολιτική που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της, η Κόστα Ρίκα είναι η μοναδική χώρα που πληροί και τα πέντε κριτήρια που έχουν καθοριστεί για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Το 25% της επικράτειάς της ανήκει σε εθνικά πάρκα ενώ στα τροπικά δάση της βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες ζώα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταιπερίπου 900 διαφορετικά είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ». Περισσότερα από δύο χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 2012, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου ταξίδεψε ώς το Σαν Χοσέ, την πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών ενός συνεδρίου της οργάνωσης των σοσιαλιστικών, εργατικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων όλου του κόσμου. Μιλώντας κυρίως για την ελληνική κρίση, δήλωσε πως οι Ελληνες «μπορούμε να νικήσουμε σ’ αυτήν τη μάχη, και θα νικήσουμε». Η μάχη κατά της κρίσης αποδείχτηκε πολύ πιο σκληρή απ’ όσο φανταζόταν ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός και τα εκατομμύρια Ελληνες εξακολουθούν να αγωνίζονται σκληρά, όχι για να κερδίσουν, αλλά για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ομως η αυριανή μάχη, παρότι δύσκολη, δεν είναι αδύνατο να κερδηθεί.

Αθήνα, Σπάρτη και Ελλάδα!

Στην Κόστα Ρίκα υπάρχει μια πόλη που λέγεται Grecia (Ελλάδα), μία δεύτερη με το όνομα Atenas (Αθήνα), μία τρίτη που από τους ιδρυτές της βαφτίστηκε Esparza (Σπάρτη)