Πιστολέρο ή κανίβαλος; Ο ουρουγουανός διεθνής επιθετικός της Λίβερπουλ Λουίς Σουάρες είναι ένας χαρισματικός σκόρερ, ωστόσο οι δαγκωνιές του «πονάνε» τον ίδιο και τους αντιπάλους του!

Στην καριέρα του έχει τιμωρηθεί με αποκλεισμό συνολικά 17 αγωνιστικών (!) ως ποδοσφαιριστής του Αγιαξ (7) και της Λίβερπουλ (10) για δαγκωνιές που έχει καταφέρει σε αντιπάλους τους. Απειλείται τώρα με βαριά καμπάνα από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA για τη δαγκωνιά που κατάφερε στον αμυντικό της Ιταλίας Τζόρτζιο Κιελίνι.

Ο νομικός εκπρόσωπος και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης Αλεχάντρο Μπάλμπι στην υπερασπιστική γραμμή για τον Σουάρες επικαλέστηκε φωτομοντάζ, δηλαδή «πειραγμένες φωτογραφίες» στην επίμαχη φάση με τον Κιελίνι. Παράλληλα κατηγόρησε τους Αγγλους και τους Ιταλούς ότι κρύβονται πίσω από την εκστρατεία κατά του 27χρονου διεθνούς επιθετικού.

Θα πεισθεί η Πειθαρχική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;

Ηδη οι χορηγοί του oυρουγουανού σταρ απειλούν με διακοπή της συνεργασίας τους. Η αθλητική εταιρεία Adidas μετά τη δαγκωνιά στον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς της Τσέλσι (4 Απριλίου 2013) έλυσε το συμβόλαιό της με τον επιθετικό της Λίβερπουλ.

Ο ολλανδικός Τύπος τον χαρακτήρισε «Κανίβαλο του Αίαντα» γιατί είχε την ίδια συμπεριφορά στον Οτμαν Μπακάλ της Αϊντχόφεν στο ντέρμπι με τον Αγιαξ.

Ο βρετανός ψυχολόγος Τόμας Φόσετ με αφορμή τις δαγκωνιές του Σουάρες και γενικότερα τις αντιαθλητικές συμπεριφορές ποδοσφαιριστών, σε δηλώσεις του στο BBC είχε προβλέψει τον περασμένο Απρίλιο ότι ο ουρουγουανός επιθετικός θα προβεί σε παρόμοια ενέργεια!

Κερδισμένοι βγήκαν 167 παίκτες του στοιχήματος οι οποίοι ποντάρισαν ότι ο Σουάρες θα δαγκώσει αντίπαλό του στο Μουντιάλ (με απόδοση 1 προς 175).

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. Ο Ουρουγουανός από μικρός, σε ηλικία 15 ετών στην ομάδα Νέων της Νασιονάλ, είχε επιθετικές τάσεις στον αγωνιστικό χώρο. Χτύπησε σε αγώνα με κεφαλιά τον διαιτητή και αποβλήθηκε. Και στην Γκρόνιγκεν δεν ήταν το καλύτερο παιδί και τιμωρήθηκε για πειθαρχικά παραπτώματα.

Διαφορετική προσέγγιση είχαν για τις δαγκωνιές του Σουάρες η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της αθλητικής ψυχολογίας Μαρία Ψυχουντάκη και ο έμπειρος τεχνικός Σάκης Τσιώλης.

«Οι συμπεριφορές τύπου Σουάρες προσβάλλουν άλλους αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται τίμια. Τι θα ήταν ο αθλητισμός χωρίς κανόνες; Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο» τονίζει η κυρία Ψυχουντάκη.

Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών τα τελευταία 12 χρόνια στο πρόγραμμα ψυχολογίας θεωρεί απαραίτητα τα πρώτα μαθήματα του πυρήνα αγωγής και εκπαίδευσης προγραμμάτων στους συλλόγους.

«Παίζουν σημαντικό ρόλο τα μαθήματα αυτοελέγχου, αυτοεκτίμησης και σεβασμού στις ακαδημίες. Οι σύλλογοι διαχειρίζονται παιδικές ψυχές. Δεν μεγαλώνουν αστέρια. Μεγαλώνουν παιδιά που γίνονται αστέρια. Ασφαλώς μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού παίζει η οικογένεια. Ο Σουάρες θα είχε τάσεις επιθετικότητας από την εφηβική του ηλικία» λέει η κυρία Ψυχουντάκη.
«Η τιμωρία είναι παιδαγωγικό εργαλείο, δεν είναι εκδίκηση. Οι σύλλογοι δεν πρέπει να υποθάλπουν ανήθικες συμπεριφορές. Η αγάπη δεν τσιγκουνεύεται, όμως έχει όρια. Η εξελεγκτική ψυχολογία μεγαλώνει με κανόνες. Θα έπρεπε λοιπόν η Λίβερπουλ και παλαιότερα ο Αγιαξ να είχαν προβεί σε διακοπή συμβολαίου του Σουάρες. Θα έπαιρναν το μήνυμα όλοι. Και ο ίδιος καθώς θα είχε υποστεί οικονομικές ζημιές» συμπληρώνει η κυρία Ψυχουντάκη.

«ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ Ο ΚΙΕΛΙΝΙ». Ο Σάκης Τσιώλης δικαιολογεί εν μέρει τη βεντέτα της Ουρουγουάης, γιατί όπως τονίζει «προκαλείται από τους αντιπάλους τους».

Ο καταξιωμένος προπονητής αναφέρθηκε στο πάθος που δείχνουν λατινοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάστηκε σε Πανηλειακό, Θρασύβουλο, Αρη, Αστέρα Τρίπολης.

«Είναι τυχαίο που η μεγάλη προσωπικότητα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν έριξε κεφαλιά στον ιταλό αμυντικό Ματεράτσι; Ο Σουάρες δαγκώνει, όμως ο ιταλός αμυντικός Κιελίνι τον προκαλούσε συνέχεια κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θέλω λοιπόν να πω ότι οι Ιταλοί δεν είναι τα καλύτερα παιδιά. Προσπαθούν με ύπουλες ενέργειες να εκνευρίσουν σουπερστάρ των γηπέδων» σημειώνει ο κ. Τσιώλης, ο οποίος όμως δεν δικαιολογεί τις δαγκωνιές του Σουάρες.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί ο Σουάρες, όχι όμως να αποβληθεί από το Μουντιάλ» υπογράμμισε ο Σάκης Τσιώλης και ανέφερε παρόμοιες συμπεριφορές ουρουγουανών ποδοσφαιριστών: «Διαθέτουν πάθος, δύναμη, μισούν την ήττα και όταν προκαλούνται χάνουν τον έλεγχό τους. Θυμάμαι τον Ουρουγουανό Κάρλος Μαρκορά. Εξω από το γήπεδο ήταν παιδί του κατηχητικού. Στον αγωνιστικό χώρο γινόταν η μεταμόρφωσή του. Ακόμα και στις προπονήσεις έβγαζε μεγάλο πάθος. Είναι η κουλτούρα των Λατινοαμερικάνων. Ο Σουάρες δεν μπορεί να διαχειριστεί το βρώμικο παιχνίδι αντιπάλων του, γι’ αυτό θεωρώ ότι βγάζει επιθετικότητα».

Αισιόδοξοι

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουρουγουάης περιμένει την αθώωση του Λουίς Σουάρες από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, για να «δαγκώσει» την Κολομβία το ερχόμενο Σάββατο στο Ρίο ντε Ζανέιρο στη νοκάουτ φάση των 16 του Μουντιάλ