ΑΡΑΚΑΖΟΥ –

Δεν το κρύβει πια ότι νιώθει Ελληνας. Ο πορτογάλος ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος είναι ένας από εμάς. «Εμείς οι Ελληνες…» είπε προχθές σε μια αποστροφή του λόγου του λίγο μετά την ιστορική πρόκριση που πήρε η Ελλάδα στις 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δείχνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον τη δεύτερη πατρίδα του. Διανύει τις τελευταίες ημέρες του στον πάγκο της εθνικής ομάδας και θέλει στο κύκνειο άσμα του να προσφέρει λίγη χαρά στους δοκιμαζόμενους Ελληνες. Γνωρίζει ότι η μπάλα δεν λύνει τα προβλήματα του κόσμου, αλλά αισθάνεται ότι μπορεί να προσφέρει λίγη χαρά.

«Για τη δική σας ευτυχία, αφιερωμένη αυτή η ημέρα» έγραψε ο 60χρονος προπονητής στην ιδιόγραφη αφιέρωση που έκανε σε όλους τους Ελληνες μέσω των «ΝΕΩΝ» και συμπλήρωσε ότι «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους πολίτες αυτής της σπουδαίας χώρας».

Από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα προκρίθηκε στο Μουντιάλ φώναζε πως «δεν θα πάμε στη Βραζιλία για διακοπές» και ότι «ο βασικός μας στόχος είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση». Λίγους μήνες αργότερα και παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που συνάντησε η ομάδα του, εν τέλει την οδήγησε με ασφάλεια στη μεγαλύτερη επιτυχία της μετά την κατάκτηση του Euro το 2004.

Ο Φερνάντο Σάντος συνεχίζοντας τη ρότα που χάραξε ο γερμανός προκάτοχός του Οτο Ρεχάγκελ διατήρησε την Ελλάδα σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο και μάλιστα την πήγε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, καθώς για πρώτη φορά από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου επετεύχθη πρόκριση σε Μουντιάλ.

Ο κόουτς Σάντος πήρε άριστα στη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετώπισε η Εθνική από το ξεκίνημα της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού νωρίς νωρίς κλήθηκε να «καθαρίσει» τα απόνερα των επεισοδίων που έλαβαν χώρα μεταξύ των διεθνών Κατσουράνη, Μανιάτη, Τζαβέλλα και Μανωλά στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Προτίμησε να μην πάρει ακραία μέτρα προκειμένου να μη διαταράξει το κλίμα της ομάδας, έστω κι αν φάνηκε ότι η φωτιά δεν είχε σβήσει ολοκληρωτικά. Το ίδιο έκανε και στη μεγάλη κρίση που ξέσπασε στο Αρακαζού λίγες ημέρες μετά τη βαριά ήττα (3-0) από την Κολομβία και παραμονές του αγώνα με την Ιαπωνία, όταν ο Τζαβέλλας με τον Μανιάτη είχαν θερμό επεισόδιο. Μολονότι οι δύο πλευρές έδειχναν αποφασισμένες να το τραβήξουν στα άκρα και πάλι ο Σάντος επέλεξε τη μέση οδό, προτάσσοντας την κρισιμότητα του αγώνα. Διατήρησε και τους δύο παίκτες στην αποστολή και κατόρθωσε να συσπειρώσει ξανά την ομάδα, η οποία δύο ημέρες αργότερα απέσπασε μια κομβικής σημασίας ισοπαλία (0-0) παίζοντας με δέκα παίκτες για 60′.
Κάπου εκεί άρχισε να γυρίζει ο τροχός για την Εθνική, που πλέον πίστεψε στην ανατροπή του σκηνικού. Το πρωί του αγώνα με την Ακτή του Ελεφαντοστού ο κόουτς Σάντος συγκέντρωσε όλους τους ποδοσφαιριστές και τους έκανε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, στο κλείσιμο της οποίας είπε: «Εγώ ακόμη δεν έχω αποφασίσει ότι θέλω να γυρίσω στην Πορτογαλία. Εσείς θέλετε να γυρίσετε αύριο στην Ελλάδα;». Σύσσωμη η ομάδα φώναξε δυνατά «όχι» και αμέσως όλοι μαζί είπαν «πάμε γερά».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της σύγχρονης ιστορίας, πανηγυρίζοντας στο φινάλε για μια σπουδαία πρόκριση, έστω κι αν χρειάστηκε ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι στο 93′. Η συνεισφορά του Σάντος ήταν καταλυτική και στην αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας, που χτύπησε τις αδυναμίες των Ιβοριανών ρίχνοντας το βάρος στις πτέρυγες με τη χρησιμοποίηση του Χριστοδουλόπουλου και του Σαλπιγγίδη μαζί με τους μπακ Χολέμπας και Τοροσίδη αντιστοίχως, αλλά και με τη μετατόπιση του Σαμαρά σε θέση φορ.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε όλους τους διεθνείς να πανηγυρίζουν έξαλλα και τον Φερνάντο Σάντος λίγο αργότερα στα αποδυτήρια να δακρύζει από συγκίνηση…