Δυναμιτίζει το κλίμα η επίθεση αυτοκτονίας που αιματοκύλισε υπαίθρια αγορά σε περιοχή με σιιτικό πληθυσμό στα νότια της Βαγδάτης.

Δεκατρείς νεκροί και 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός της επίθεσης που όλα δείχνουν πως φέρει τη σφραγίδα σουνιτών ισλαμιστών.

Την ίδια στιγμή, καμικάζι χτύπησε στο Κιρκούκ προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, στην πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται αφότου οι κουρδικές δυνάμεις έλαβαν τον έλεγχο της πόλης στις 12 Ιουνίου.

Η επίθεση στην περιοχή Μαχμουντίγια, 30 χλμ νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τις σεκταριστικές εντάσεις στη χώρα, και ιδίως στη Βαγδάτη, τη στιγμή που η σιιτική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι επιχειρεί να αποκρούσει την προέλαση των τζιχαντιστών.

Στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, ο βομβιστής πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ζωσμένος όταν τον σταμάτησε η αστυνομία καθώς επιχειρούσε να εισέλθει σε κατάμεστη αγορά. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται δύο άνδρες των κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας.