Τον διάδοχο του Χάρη Θεοχάρη στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σπεύδει τώρα να επιλέξει ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που πέρασε το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας υποψηφίους.

Είχε προηγηθεί το Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών –σύμφωνα με πληροφορίες –άσκησαν κριτική για την απομάκρυνση Θεοχάρη και απηύθυναν προειδοποιήσεις στον Χαρδούβελη για την επιλογή του διαδόχου του. Μάλιστα, ορισμένοι έθιξαν και το θέμα της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας επισημαίνοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνει πλήρως ανεξάρτητη στα πρότυπα του αμερικανικού IRS. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα γίνει με αδιάβλητο τρόπο και αυστηρά αξιολογικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν υποβληθεί 78 υποψηφιότητες, εκ των οποίων ορισμένες θεωρούνται σοβαρές. Μεταξύ των υποψηφίων, μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται και ένας Γάλλος. Αλλωστε, και στην 5μελή επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνεται ένας Γάλλος, ο Πιερ Λεπετίτ, γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Οι άλλοι αξιολογητές, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, είναι οι Ιωάννης Τέντες, εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Μιχαήλ Σφακιανάκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Εμμανουήλ Κονδύλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.