Ξεχάστε τα πολύπλοκα «εγκεφαλικά» παιχνίδια στον υπολογιστή και τα μαθήματα μουσικής και ξένων γλωσσών τα οποία –σύμφωνα με νέες μελέτες –ακονίζουν το μυαλό ακόμα κι όταν ασχοληθεί κάποιος με αυτά πολύ μετά τα πρώτα -ήντα του. Ως φαίνεται, υπάρχει ένας πολύ πιο ευχάριστος τρόπος για να αυξήσετε την ευφυΐα σας: το σεξ.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα έδωσαν τον τελευταίο χρόνο στη δημοσιότητα δύο μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα βελτιώνει τις νοητικές επιδόσεις και αυξάνει τη νευρογένεση (σ.σ.: είναι η δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων) στον ιππόκαμπο –τη δομή του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται οι μακροχρόνιες αναμνήσεις.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε πέρυσι την άνοιξη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι σε πειράματα με μεσήλικους αρουραίους ανακάλυψαν πως όσοι ζευγάρωναν συστηματικά είχαν καλύτερες νοητικές λειτουργίες και πιο δραστήριο ιππόκαμπο. Οταν όμως οι ερευνητές εμπόδισαν επί ημέρες τα ζώα να ζευγαρώσουν τα οφέλη στον εγκέφαλό τους βαθμιαία εξαφανίστηκαν.

Επτά μήνες αργότερα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Brain Research» μελέτη του Πανεπιστημίου Κονκούκ στη Σεούλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Οπως έδειξε, το συστηματικό ζευγάρωμα εξουδετέρωνε τις αρνητικές συνέπειες του χρόνιου στρες στη μνήμη ενώ ταυτοχρόνως οδηγούσε στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τα ευρήματα αυτών των μελετών και άλλων παλαιότερων υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να αυξήσει την ευφυΐα –αρκεί να είναι συστηματικό. Οντως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον είχαν δημοσιεύσει προ τετραετίας στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One» μία άλλη μελέτη που έδειξε ότι ομάδα ποντικιών που ζευγάρωναν καθημερινά επί 14 ημέρες είχαν πολύ εντονότερη νευρογένεση και ταυτοχρόνως ήταν πολύ πιο χαλαρά απ’ ό,τι άλλα ποντίκια που αφέθηκαν να ζευγαρώσουν μόνο μία φορά.

Δεν ισχύει το αντίστροφο

Ωστόσο αυξημένη ευφυΐα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και καλύτερη ερωτική ζωή. Αντιθέτως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ευφυείς άνθρωποι είναι πολύ πιο εγκρατείς –αν όχι πιο ψυχροί –στο κρεβάτι.

Μία μελέτη του 2012, π.χ., που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, έδειξε ότι οι ευφυέστεροι έφηβοι καθυστερούν να αρχίσουν την ερωτική τους ζωή. Μάλιστα όσο υψηλότερη λειτουργική μνήμη είχαν οι 347 έφηβοι που συμμετείχαν τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν την πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους με μέτρια ευφυΐα. Η λειτουργική μνήμη είναι η ικανότητα της νοερής κρίσης και της προσοχής σε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως.

Ανάλογα ευρήματα είχε και μεγάλη μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν 12.000 μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι όσο υψηλότερο IQ είχαν τόσο περισσότερο καθυστερούσαν το σεξ.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στον γενικότερο «ανταγωνισμό» μεταξύ των ευφυέστερων εφήβων, οι οποίοι προτιμούν να ασχολούνται με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και όχι στο κρεβάτι. Οντως, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας παρακολούθησαν επί σειρά ετών 536 ζεύγη διδύμων του ίδιου φύλου, διαπιστώνοντας πως η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής ήταν ανάλογη περισσότερο με τις επιδόσεις τους στα μαθήματα παρά με τον δείκτη ευφυΐας τους.

Στις μεγάλες ηλικίες οι νοητικές επιδόσεις επίσης φαίνεται να επηρεάζουν τις επιδόσεις ανάμεσα στα σεντόνια. Στα τέλη του 2013, π.χ., επιστήμονες από το Ιδρυμα Γεροντολογίας της Μαλαισίας έδωσαν στη δημοσιότητα τα ευρήματα από σχεδόν 1.000 εθελοντές που έδειξαν πως όσοι έπασχαν από ήπια νοητική διαταραχή έκαναν σεξ με τη μισή συχνότητα απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους. Η ήπια νοητική διαταραχή είναι μία κατάσταση που σε μία στις δύο περιπτώσεις εξελίσσεται σε Αλτσχάιμερ.

Αλλο το πορνό…

Αλλο, όμως, είναι να κάνει κάποιος σεξ και άλλο να βλέπει. Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας δημοσίευσαν προ ετών μία ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ενασχόληση με το πορνό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες «ανατομικές και παθολογικές» αλλοιώσεις του εγκεφάλου, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τους άλλους εθισμούς. Το εύρημα αυτό επιβεβαίωσε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα και πραγματοποιήθηκε σε 64 νεαρούς άνδρες (είχαν ηλικία από 21 έως 45 ετών). Το γενικό συμπέρασμά της ήταν πως οι άνδρες που βλέπουν συστηματικά πορνό παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου τους και μειωμένες αντιδράσεις στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Ανάλογα ευρήματα είχε και μία άλλη κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 28 υγιείς εθελοντές. Οπως έγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sex Research» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Εσεν, στη Γερμανία, ακόμα και για λίγη ώρα να βλέπει κάποιος πορνό επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργική μνήμη του. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης είχε ζητηθεί από τους εθελοντές να κοιτάξουν μία σειρά από φωτογραφίες με ουδέτερο, θετικό, αρνητικό και σεξουαλικό περιεχόμενο και ταυτοχρόνως να συμπληρώσουν κάποια τεστ. Οποτε κοιτούσαν τις σεξουαλικές φωτογραφίες η λειτουργική μνήμη τους έμοιαζε να τους προδίδει.