Η Τουρκία εκδίδει οδηγία προς τους πολίτες της στο Ιράκ να εγκαταλείψουν τη χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, επικαλούμενη την πιθανότητα μάχης για τη Βαγδάτη και επισημαίνοντας ότι «αρνητική προπαγάνδα» έχει διαδοθεί εναντίον της στο νότο που κατοικείται κυρίως από σιίτες.

Η σχετική οδηγία που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλύπτει όλη την χώρα με εξαίρεση την αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Η κρίση ασφαλείας στο Ιράκ συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο: οι πολίτες μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν αναπτυχθεί στη Βαγδάτη για να την υπερασπιστούν από επιθέσεις σουνιτών τζιχαντιστών, προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι «ψευδείς κατηγορίες» έχουν διατυπωθεί κατά της Τουρκίας και άλλων ξένων χωρών στις περιοχές στις οποίες ζουν σιίτες.

«Οι Τούρκοι και η Τουρκία θεωρούνται όπως οι σουνίτες στις νότιες περιοχές [του Ιράκ]. Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι αν είσαι σουνίτης, υποστηρίζεις τους αντάρτες» δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Τετάρτη το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) συνέλαβαν ομήρους 60 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονται και 15 Τούρκοι, οι οποίοι έχτιζαν ένα νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ντουρ στην επαρχία Σαλαχεντίν, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Κιρκούκ.

«Η πρεσβεία στην Βαγδάτη ερευνά τις πληροφορίες» σημείωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ογδόντα Τούρκοι πολίτες έπεσαν στα χέρια της ISIS στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ την περασμένη εβδομάδα. Οι 49 απήχθησαν στο τουρκικό προξενείο της Μοσούλης.