Βηματίζει χαλαρά –φορώντας κοστούμι, αλλά χωρίς γραβάτα –στο πεζοδρόμιο, μπροστά στο γκρίζο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ίδιο και ο έμπιστος συνεργάτης του Νίκος Παππάς –κρατάει έναν λεπτό φάκελο από χαρτόνι, χρώματος μπλε, από αυτούς που βρίσκεις και στο σουπερμάρκετ. Ο Μάριο Ντράγκι επρόκειτο να ζήσει το δικό του βαλκανιζατέρ…Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να στείλει αυτό το αυστηρό στυλιστικό μήνυμα στα ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων: ακριβώς το ίδιο σκηνικό επέλεξε όταν ένα πρωινό πριν από δύο χρόνια μπήκε στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έναν γρανιτένιο ουρανοξύστη της Ουάσιγκτον. Ο μύθος του Δαβίδ που διαπραγματεύεται με τον Γολιάθ γοητεύει διαχρονικά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ…

Η θετική ανταπόκριση του Μάριο Ντράγκι στο αίτημα συνάντησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε και αιφνιδίασε την Κουμουνδούρου. Μία ημέρα προτού ανακοινωθεί το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο ισχυρός τραπεζίτης της ΕΚΤ επέλεξε να συνομιλήσει με τον πολιτικό αρχηγό που είχε διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι θεωρεί την τοποθέτηση Στουρνάρα casus belli. Αλλά κάπου εκεί σταματούν τα ωραία –και ξεκινούν οι δύσκολες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος…

ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο που παρουσιάζει στον Μάριο Ντράγκι για βαθύ κούρεμα του ελληνικού χρέους και παροχή άφθονης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία για να έρθει η ανάπτυξη δεν γίνεται δεκτό –ούτε καν ως άσκηση επί χάρτου. Η συνάντηση με τον ουδέτερο πολιτικά κεντρικό τραπεζίτη είναι η πρώτη στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει εκτενώς το σχέδιό του. Ο ειδικός επί των οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ομάδα του για «βαθύ κούρεμα» του χρέους και τη «μη δανειακή χρηματοδότηση». Παρουσιάζει λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό «εντός ευρωζώνης» και προσπαθεί να πείσει ότι αυτό είναι το μοναδικό βιώσιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση και διασφάλισης των δανειστών.

Ο Μάριο Ντράγκι ακούει προσεκτικά, σημειώνει τα πάντα, συμφωνεί με την αναγκαιότητα να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, δέχεται ότι υπάρχουν κάποια χρηματοοικοικονομικά εργαλεία αντιμετώπισης της ρευστότητας, όμως το μήνυμα που εκπέμπει στους συνομιλητές του είναι ότι «το παιχνίδι είναι πολιτικό» και παίζεται αλλού.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσαν το επιχείρημα περί ανόδου του δεξιού ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας –πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Ντράγκι να επισημάνει ότι το φαινόμενο όχι μόνο δεν οδηγεί σε ενίσχυση των «αριστερών αντιλήψεων» αλλά το αντίθετο: ισχυρές χώρες του Νότου –μαζί τους και η Γαλλία –σπεύδουν να συνταχθούν με τους ισχυρούς του Βορρά τούς είπε, για να αποθαρρύνει κάθε σκέψη για συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου. Την ίδια ώρα, τα μισόλογα Ντράγκι, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα κορυφαία στελέχη του κόμματος, οδηγούν την Κουμουνδούρου στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος να γίνει πράξη η «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» με την ευρωζώνη στο κέντρο και όλους τους υπόλοιπους σε σφαίρα νομισματικής ισοτιμίας –όπως ECU –επανέρχεται.

Και επανέρχεται όχι μόνο ως εργαλείο «τιμωρίας» μιας «απείθαρχης» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει ξανάρθει στο τραπέζι των ισχυρών ως σενάριο αντιμετώπισης χωρών οι οποίες παρά τις προσπάθειες δεν δείχνουν έτοιμες να ακολουθήσουν ούτε τις μεταρρυθμίσεις ούτε τους κανόνες της ευρωζώνης, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης των κυβερνήσεών τους.

Η εικόνα που αποκόμισαν οι συνομιλητές του Ντράγκι στη Φρανκφούρτη προβληματίζει ήδη έντονα την ηγεσία της Κουμουνδούρου η οποία ήλπιζε ότι το σχέδιό της για «κούρεμα –new deal –μη δανειακή χρηματοδότηση» θα μπορούσε να παραμείνει στο τραπέζι υπό τη σκιά της απειλής διάλυσης της ευρωζώνης.
Αγκάθια εξ αριστερών

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται οι φωνές που ζητούν κινηματική, αριστερή και ριζοσπαστική στροφή, μακριά από το πολιτικό Κέντρο, τη «μεταγραφολογία» και τη λογική του «ώριμου φρούτου». Η πρόσφατη αρθρογραφία τόσο του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και στελεχών που προέρχονται από τον κινηματικό αριστερό πόλο της πλειοψηφίας –για παράδειγμα στον ιστότοπο Red NoteBook –αλλά και τα κείμενα που διακινούνται διατασικά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος.